Foto: Unikum Foto:
Foto: Unikum Foto:

Številna priznanja in odlikovanja

Univerzitetni kulturni center Unikum v Celovcu praznuje letos 30-letnico delovanja. Iz študentske pobude se je kmalu po ustanovitvi 27. oktobra 1986 prelevil v uspešno in kreativno kovačnico kulturnih projektov, za katere so prejeli številna priznanja in odlikovanja. Med drugim posebno priznanje urada zveznega kanclerja ali pa Rizzijevo nagrado, ki jo podeljujeta Slovenska prosvetna zveza (SPZ) in Zveza slovenskih organizacij (ZSO).

Dolgo trn v peti kulturni politiki

Unikum si je v treh desetletjih daleč preko Koroških meja ustvaril ime kot izredno zavzeta kulturna iniciativa, ki vedno znova preseneča z nenavadnimi projekti, ki blestijo tako po domiselni in nevsakdanji vsebinski zasnovi kakor tudi po umetnostni kakovosti.

Univerzitetni kulturni center Unikum se je od vsega začetka loteval domala vsakega početja brez pridržkov in tabujev in kritično osvetljeval tudi boleča poglavja sobivanja na Koroškem. Že zlasti v času, ko so oblast na Koroškem imeli svobodnjaki, je Unikum zato postal kulturni politiki trn v peti.

„Za jubilej potujoči cirkus“

Toda tudi s črtanjem vsakršne finančne podpore jim dežela ni zamašila usta in jim ni strla kreativnosti, je na dokaj razgibano zgodovino Unikuma ponosen Emil Krištof, eden dveh poslovodij centra.


Več na slovenci.orf.at