Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:

Začela se je Tribuna 2016

Z odprtjem razstave, predstavitvijo jubilejnega zbornika ob 40-letnici neprekinjene dejavnosti za lutkarstvo in mladinsko gledališče na Koroškem ter gledališko predstavo „Ta veseli dan ali Matiček se ženi“, se je v četrtek v Šentjakobu v Rožu začel tridnevni festival Tribuna. Srečanje otroških ter mladinskih gledaliških in lutkovnih skupin je vizitka slovenske gledališke dejavnosti na Koroškem. V tej sezoni se je z novimi produkcijami in predstavami predstavilo že enajst skupin, ki so se lani poleti udeležile lutkovne in gledališke delavnice v Ankaranu. Dve skupini pa bosta premiero predstave imeli v naslednjih tednih.

V zadnjih desetih letih povprečno 18 premier letno

Kot je razvidno iz jubilejne publikacije z naslovom "... začelo se je pred štiridesetimi leti...", se je v štirih desetletjih, odkar KKZ organizira delavnice v Kopru, na Rebrci, v Fiesi in v Ankaranu, rodilo in premiere na domačih odrih doživelo skupno že 398 predstav. Samo v zadnjih desetih letih jih je bilo 182, kar je povprečno 18 novih predstav na leto. Pri KKZ pa niso ponosni le na obseg gledališke dejavnosti, temveč tudi na kvaliteto produkcij.

Predvsem na dejstvo, da je s pomočjo gledališča in lutkarstva pri mladincih uspelo izostriti čut za jezik in slovensko kulturo, krepiti narodno zavest in mladim posredovati tudi mnogo drugih kreposti in vrlin, je zapisal predsednik KKZ Janko Krištof. Festival Tribuna je po njegovih besedah priložnost, da o dosežkih izve tudi širša javnost.

Franci Končan oče delavnic

Med pionirji lutkarstva in mladinskega gledališča na Koroškem je poleg Tineta in Brede Varl režiser Franci Končan. Kot strokovni referent za gledališko dejavnost tedanje Zveze kulturno-prosvetnih organizacij Slovenije je Končan leta 1976 na pobudo tedanjega tajnika KKZ Nužeja Tolmajerja izdelal koncept za prvo gledališko delavnico ob slovenski obali.

„Važno, da mladi spoznajo gledališče“

Skozi njegovo gledališko šolo je šlo več generacij mladih gledališčnikov. Predvsem Sele in Vogrče sta zanj postala naravnost druga domovina. Ob pogledu nazaj je spregovoril o razvoju in spremembah v štirih desetletjih.

Festival pred očmi selektorjev

Za mlade gledališčnike je festival Tribuna tudi priložnost medsebojnega druženja in strokovnega izpopolnjevanja. Tako so v sklopu festivala tudi tri delavnice za govor, improvizacije in animacijo lutk, ki jih vodijo igralca Simon Šerbinek in Gorazd Žilavec ter direktorica lutkovnega gledališča Fru Fru iz Ljubljane Irena Rajh Kunaver. Po predstavah pa dobijo tudi koristne nasvete in pripombe za še bolj kvaliteten in prepričljiv nastop na odru.

„Povemo, kje so možne izboljšave“

Festival namreč spremlja selektor Javnega sklada RS za kulturno dejavnost Uroš Potočnik. Izbral bo tudi najboljše predstave, ki bodo lahko gostovale na tekmovalnih gledaliških in lutkovnih srečanjih v Sloveniji.


Več na slovenci.orf.at