Globaški župan Bernard Sadovnik je izrekel čestitko presedniku Pahorju. Foto: Bernard Sadovnik / FB
Globaški župan Bernard Sadovnik je izrekel čestitko presedniku Pahorju. Foto: Bernard Sadovnik / FB

Članom Svetov se je zahvalil za podporo in pomoč

Pahor je članom obeh Svetov v petek izrazil veliko hvaležnost za nenadomestljiv prispevek in podporo, ki so jo po svojih najboljših močeh izrazili slovenski državi, ko je pred 25. leti s prvimi koraki stopila na samostojno pot.

Hribar čestital Sloveniji za obletnico

V imenu Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu je predsednik Enotne liste (EL) Gabriel Hribar čestital Republiki Sloveniji za 25. obletnico samostojnosti.

Hribar je spomnil na globoka čustva in veliko upanje, ki so ga v času osamosvajanja Republike Slovenije takrat čutili Slovenci v Železni Kapli, po celem južnem Koroškem in vsem zamejstvu. Med drguim je dejal, da so bili polni pričakovanj in so radostno praznovali.

Zahvalil se je predsedniku Pahorju, ki je z njimi kot predsednik Vlade RS prisostvoval postavitvi prvega dodatnega dvojezičnega napisa na Koroškem. To dejanje, da je Slovencem na Koroškem pokazalo, da je Republika Slovenija zanesljiva zaščitnica Slovencev v zamejstvu, je povedal še dejal Hribar in Sloveniji zaželel vse močnejšo vlogo v osrčju alpsko-jadranskega prostora, vsem Slovenkam in Slovencem pa navdušenje in veselje za oblikovanje prihodnosti.

Za sprejem pomembnih ambasadorjev slovenstva v svetu in zamejstvu, ki kaže, da Slovenija goji do slovenstva poseben odnos tudi izven naših meja, se je predsedniku republike zahvalil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.


Več na slovenci.orf.at