Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Alexander Mirescu - „Koristiti potencial večjezičnost“
Alexander Mirescu. Foto: ORF

Globalizacija: Fair play za narodne skupnosti?

Z govorom deželnega glavarja Petra Kaiserja se je v petek dopoldne začel drugi del 27. Evropskega kongresa narodnih skupnosti, ki ga organizira Biro za Slovensko narodno skupnost. Tokrat je v žarišču tema „Globalizacija: Fair play za narodne skupnosti?“.

Temo so iz različnih zornih kotov osvetlili mednarodno priznani in ugledni znanstveniki in strokovnjaki - med njimi nekdanja avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik, ki je govorila o evropskih vrednotah in ali imajo le te v času globalizacije prihodnost.

O lokalni narodni identiteti na poti do evropskega državljanstva je razmišljal novi predsednik FUEN Lorant Vincze. Politolog Alexander Mirescu je orisal razliko med pogledi na identiteto, imigracijo in integracijo v Evropi in Združenih državah Amerike.

Znanstvenik, ki se je kot sin romunskih političnih migrantov rodil v New Yorku, je profesor na univerzi v New Jerseyu in sodeluje kot svetovalec za begunska vprašanja pri raznih projektih Združenih narodov. Kot predavatelj sodeluje na evropskem kongresu narodih skupnosti v Celovcu po letu 2008 že drugič.

Med osmimi referenti je tudi visoki predstavnik v Bosni in Hercegovini in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko. Tema njegovega referata je bila „Narodne skupnosti in večkratna identiteta - priložnosti in potenciali za Koroško“.

Dobro obiskane prireditve v petek v Mozartovi dvorani Doma glasbe v Celovcu se je udeležilo mnogo mladih, med drugimi tudi maturantke in maturanti Slovenske gimnazije.

Vodja Centra za globalne izzive in inovacije v Celovcu Miroslav Polzer je spregovoril v petek kot zadnji. Tema njegovega predavanja se je glasilo „Svetovni izzivi, družbene spremembe in inovacije v prostoru Alpe-Jadran“.

Od globalizacije, kjer sta glavna dejavnika kapital in tržni mehanizem, si manjšine ne morejo veliko pričakovati, meni Polzer.


Več na slovenci.orf.at