Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Narodne skupnosti v dobi digitaliziranega sveta je osrednja tema letošnjega Evropskega kongresa narodnih skupnosti, ki ga prireja Biro za slovensko narodno skupnost. V presoji bo poglabljanje identitete v času digitalizacije.

Plurikulturalnost in njen vpliv na družbo

Korespondent avstrijske radiotelevizije ORF Peter Fritz bo vodil podijsko diskusijo v četrtek ob 18. uri v dvorani zrcal na sedežu koroške deželne vlade, s katero Biro za slovensko narodno skupnost Urada koroške deželne vlade uvaja v letošnji 28. Evropski kongres narodnih skupnosti v Celovcu. „Plurikulturalnost, konfrontacija-emocije-komunikacija“ se glasi tema, o kateri bodo v dvorani zrcal spregovorili deželni glavar in referent za narodne skupnosti Peter Kaiser (SPÖ), politologinja Kathrin Stainer-Hämmerle, škofov vikar in predsednik koroške Caritas Jože Marketz, Horst Pirker iz založniške hiše News in izvedenec za komunikacije Josef Mantl.

Iskali bodo odgovore na vprašanja, kako oblikuje plurikulturalost neko družbo, katere procese konfrontacije in kakšne emocije sproža v sobivanju med ljudmi. Drugi dan, v petek, 17. novembra, pa bo v Domu glasbe v Celovcu z začetkom ob 8:30 minut na sporedu 28. Evropski kongres narodnih skupnosti.

V vsakem pogledu sodoben trend sta upoštevala Peter Karpf, vodja Biroja za slovensko narodno skupnost pri Uradu koroške deželne vlade in njegov namestnik ter koordinator narodnostnih zadev Thomas Kassl pri izbiri vodilne teme: „Narodne skupnosti v dobi digitaliziranega sveta“. Razvoj v javnih medijih odseva že iz večplastne ponudbe Avstrijske radiotelevizije (ORF). Poleg radijskih in televizijskih sporedov precejšnjo pozornost namenja spletnim vsebinam. Generalni direktor ORF Alexander Wrabetz bo v uvodnem referatu orisal poglabljanje identitete v času digitalizacije.

Možnosti in posledice digitalizacije

Spekter pogledov, s katerimi Thomas Kassl ponazarja izhodišča razmišljanja za podijsko diskusijo, sega od izzivov, ki jih prinašajo s seboj tokovi ljudi, ki so po izvoru od drugod, do vsakodnevnih razmislekov.

Peter Karpf, vodja Biroja za slovensko narodno skupnost pri Uradu koroške deželne vlade, na Evropskem kongresu narodnih skupnosti venomer predstavi tudi periodični zbornik, tokrat letnik 33 (Kärntner Dokumntationen Band 33).