Lojze Wieser. Foto: Hladnikm (CC)
Lojze Wieser. Foto: Hladnikm (CC)

Številne proslave ob kulturnem prazniku

8. februar je slovenski kulturni praznik. V spomin na leta 1849 umrlega pesnika Franceta Prešerna ga imenujemo tudi Prešernov dan. Osrednja slovesnost Republike Slovenije je vsakič v Ljubljani, ko na predvečer Prešernovega dne podelijo Prešernove nagrade - najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja.

Prešernove proslave pripravljajo tudi slovenska društva v zamejstvu in po svetu. Na Koroškem se bo niz proslav ob slovenskem kulturnem prazniku začel to nedeljo ob 14:30 minut v Katoliškem domu prosvete v Tinjah. Sledile bodo slovesnosti v Železni Kapli in na Reki pri Šentjakobu. Prav na Prešernov dan, 8. februarja, pa bo v velikem javnem studiu ORF v Celovcu osrednja proslava, na katero vabijo Krščanska kulturna zveza (KKZ), Slovenska prosvetna zveza (SPZ) ter generalni konzulat RS v Celovcu. Tokrat bo slovesnost v znamenju 100-letnice smrti Ivana Cankarja.

Tudi na Dunaju bodo proslavili praznik

Na Dunaju bodo Slovenci nazdravili na svoj praznik prihodnji teden, v torek, 30. januarja. Nastopil bo pevski zbor Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, pod glasbeni recital pa se je podpisal Hanzi Gabriel.

Misli ob slovenskem kulturnem prazniku bo podal založnik Lojze Wieser. Tema njegovega govora pa bo „Jezik je človekova pravica!“ Za Koroško ugotavlja, da se je situacija po letu 2011 izboljšala, z „rešitvijo“ topografskega vprašanja pa prizadevanja za resnično enakopravnost in enakovrednost obeh jezikov še zdaleč niso zaključena.

Wieser: „Z jezikom se je treba ubadat, ga učiti, ga širiti“


Več na slovenci.orf.at