Slika je simbolična. Foto: Alex / Flickr (CC)
Slika je simbolična. Foto: Alex / Flickr (CC)

Vedno na robu finančnega prepada...

Skoraj štiri desetletja je Slovenska glasbena šola na Koroškem skrbela za glasbeno izobraževanje mladine in otrok koroških Slovencev. Vseskozi pa je ob velikih uspehih, ki so jih žele učenke in učenci Glasbene šole, bila nerešena finančna plat delovanja te slovenske izobraževalne ustanove na Koroškem. Nemalokrat so bili odgovorni društveniki soočeni z vprašanjem, kako naprej.

Uspel kompromis s plehkim priokusom

Letos je po dolgih pogajanjih, razpravljanjih in iskanju kompromisa le uspel dogovor, s katerim se je zagotovil Glasbeni šoli nadaljnji obstoj - vendar s plehkim priokusom. Kajti prvotni napovedi navkljub, da bo Glasbena šola razpolagala s 500 učnimi enotami - kar bi pomenilo, da bi lahko šola ponudila skoraj nespremenjenemu številu otrok raznovrstni pouk - je v zadnjem hipu prišlo do spremembe oziroma občutnega črtanja pri učnih enotah.

„Črtanje enot je velika hiba“

Za zdaj imajo učiteljice in učitelji, ki so odslej deželni nastavljenci, na voljo le 280 učnih enot, kar pomeni, da je mnogo otrok, ki so želeli nadaljevati z glasbenim izobraževanjem, ostali brez učiteljice in učitelja. To da je velika hiba, pravi strokovni vodja deželnega glasbenega šolstva Peter Töplitzer, ki pa ugotavlja, da je bil uspešno storjen začetek in da to ni „status quo“, ki naj bi veljal za vse večne čase.

Čeprav tudi po mnenju strokovnega vodje pri deželnem glasbenem šolstvu Petra Töplitzerja sistemska rešitev Glasbene šole še ni čisto zadovoljiva, pa je dejstvo, da je s to rešitvijo bilo mogoče zagotoviti nadaljnji obstoj ustanove, po njegovih besedah „epohalno“.

Strokovni vodja deželnega glasbenega šolstva Peter Töplitzer torej zagotavlja, da se bo zavzel za to, da bi čim prej lahko odpravili vrzel, ki je nastala zaradi krajšanja učnih enot.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci