Foto:Orf Foto:
Foto:Orf Foto:

Izkazana pozornost vse večja

Skrb je prevevala besede, s katerimi je predsednik Slovenske prosvetne zveze (SPZ) Gustav Brumnik konec novembra letos spregovoril kot gost na občnem zboru Krščanske kulturne zveze: „Skupna skrb, za katero nismo našli zadovoljive rešitve, je Slovenska študijska knjižnica, ustanova, ki je vsem koroškim Slovencem na razpolago in ki jo upravlja Slovenska prosvetna zveza. Stanje je tako napeto, da primerne personalne oskrbe ni in se borimo, da vzdržimo to strukturo.“

Prejšnji četrtek, 15. decembra, pa je minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na delovnem srečanju z avstrijsko državno sekretarko Muno Duzdar (SPÖ) na Dunaju poudaril „potrebo slovenske manjšine po sistemski ureditvi Slovenske študijske knjižnice v Celovcu“.

Izkazana pozornost Slovenski študijski knjižnici je pomembna, ocenjuje poslovodja SPZ Janko Malle. Dolgo da ni bilo tako. Podpora, ki jo je bila Slovenska študijska knjižnica deležna v času koroškega kulturnega referenta Wolfganga Waldnerja (ÖVP), se je zmanjšala na raven, ki je kratko malo sramotna, tako Malle.

„Mora biti prioritetno vprašanje“

Da je upravljanje Slovenske študijske knjižnice sedaj tudi predmet srečanj, kot je bilo nazadnje na Dunaju, je tudi v smislu poslovodje Slovenske prosvetne zveze. Malle namreč poudarja, da mora biti obstoj Slovenske študijske knjižnice prioritetno vprašanje.

Od leta 1990 je Slovenska študijska knjižnica tudi članica Avstrijske zveze javnih knjižnic (Büchereiverband Österreichs).


Več na slovenci.orf.at