Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo Foto:
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo Foto:

Dvojezični krajevni napisi ne motijo več nikogar

Desetletja trajajoči boj za dvojezične krajevne napise na Koroškem je s sprejetjem zakona bil končan, dodatni memorandum, ki so ga vključili v zakon pa naj bi zagotovil, da se tudi druga odprta vprašanja, ki so pomembna za slovensko narodno skupnost na Koroškem, rešijo. Pet let po sprejetju zakona je na mnogih področjih zaznati mnoge spremembe. Postavitev teh dvojezičnih krajevnih napisov je zdaleč končana – table danes ne motijo nikogar, tudi vprašanje Glasbene šole je bilo rešeno, predvsem pa, da se je močno spremenila klima med večino in manjšino, ugotavljajo politiki in akterji, ki so pred petimi leti bili odgovorni za to, da je bilo mogoče izdelati kompromis za sprejetje zakona, poroča Kleine Zeitung.

Kaiser: „Koroška postala bolj odprta“

Koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) med drugim ugotavlja, da je " v zadnjih petih letih Koroška postala bolj zrela in bolj odprta do drugih kultur in jezikov".

Olip: „Klima se je izboljšala“

Tudi podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip po poročanju časnika zaznava pozitivne premike. „Klima in skupno bivanje v deželi sta se izboljšala, slovenščina ni več samo obrobni dejavnik temveč je del javnega življenja,“ je med drugim dejal Olip in pribil, da je v marsikaterem primeru pa še kar nekaj prostora za dodatne izboljšave.


Več na slovenci.orf.at