Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:

Predstavitev oseb iz slovenskega kulturnega prostora

„Knjige mojega življenja“ je naslov prireditvenega niza, na katerega sta od začetka marca vedno ob sredah vabila Katoliški dom prosvete Sodalitas v Tinjah ter Mohorjeva založba in knjigarna. Cilj treh večerov je bil predstaviti tri osebnosti s treh področij slovenskega kulturnega prostora, ki imajo poseben odnos do knjižnih in književnih del. Na prvem srečanju je o najljubših besedilih govoril slovenski pesnik in pisatelj pa tudi politik in diplomat Andrej Capuder. Prejšnjo sredo je bil gost Klaus Einspieler. Serijo pa je v četrtek zaključil publicist in glavni urednik slovenskega oddelka RAI Ivo Jevnikar.

Ob robu prireditve je Jevnikar zavzel tudi stališče do kritike, ki jo je pred nedavnim izrazil predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič, ko je menil, da je z zamenjavo vodstva pri slovenskih sporedih RAI prišlo do večjega poudarka krščanskih vsebin na račun drugih tem.

Sicer pa je bila na prireditvi v Tischlerjevi dvorani v Mohorjevi v ospredju književnost. Povabilo k sodelovanju na nizu knjižnih prireditev Knjige mojega življenja je Iva Jevnikarja presenetilo, saj se z literaturo zaradi pomanjkanja časa ukvarja pretežno v prostem času, je med drugim dejal Jevnikar.

V svojem govoru se je Jevnikar osredotočil na kanonizirane avtorje, kot so na primer Tavčar, Kersnik, Cankar in Majcen. Govoril je tudi o kratki prozi, ki da je kljub časovni stiski dostopna vsakomur. V sklopu debate, ki je sledila njegovemu predavanju, je skupaj z občinstvom razmišljal o možnostih za približevanje manjšinske književnosti večinskemu narodu.

Težave širjenja manjšinske književnosti v Italiji pa, da so zaradi majhnih naklad, visokih cen in tržnih zahtev namreč podobne tem v Avstriji, je ugotovil.

V prostem času se posveča dvema ustanovama. Ena izmed njih je Knjižnica Dušana Črneta.

Jevnikar pa je spregovoril tudi od poskusu s prevodi treh del Alojza Rebule italijanskemu občinstvu približati primorsko čutenje in slovensko manjšino samo.

Kultura je pomembna za ohranjanje in razvoj manjšin, vendar literarni in drugi umetnostni izdelki po mnenju Iva Jevnikarja ne dosegajo tako velikega števila ljudi.

zaradi uspeha minulega niza knjižnih prireditev Dom v Tinjah in Mohorjeva že razmišljata o nadaljevanju tovrstnih prireditev, je ocenil rektor Katoliškega doma prosvete v Tinjah Jože Kopeinig.


Več na slovenci.orf.at