Slika je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic / Bobo
Slika je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic / Bobo

Zastopniki krovnih organizacij Slovencev so se srečali s predstavniki ministrstev in jim poleg predstavitve položaja pripravili tudi predloge za sodelovanje z Republiko Slovenijo v prihodnje.

Pavšič: „Manjšinska vprašanja porinjene ob rob“

Nove okoliščine v Evropi so porinile manjšinska vprašanja ob rob - tako v Sloveniji kot v sosednjih državah, je ugotovil predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič. Izrazil je obžalovanje, da Slovenija premalo razmišlja, kako vključiti tudi 130.000 rojakov, ki živijo v sosednjih državah.

„Razgrnili smo vse naše probleme“

Tudi koroški Slovenci so na posvetu med drugim izrazili željo, da bi bili odnosi z Ljubljano še boljši. Predstavnik Zveze Slovenskih organizacij (ZSO) Avguštin Brumnik je srečanje kljub temu ocenil za zelo pozitivno.

„Tega je bilo v zadnjem času premalo“

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip pogreša bolj aktivno vlogo slovenskih oblasti pri pogovorih z avstrijsko stranjo. V preteklosti je bilo premalo takih posvetov, ugotavlja Olip.

„Nekaj se je začelo gibati“

Navzoč je bil tudi predsednik koroške Enotne liste (EL) Gabriel Hribar. Taka srečanja da so koristna in s pogovori in dogovori da je bil zadovoljen, kot je dejal po skupnem srečanju.

Želijo si več sodelovanja

Predlogi, ki so jih vnesle krovne organizacije, se v glavnem nanašajo na tri načelne teme: večja vloga pri bilateralnih pogovorih, več sodelovanje tudi s strokovnimi strukturami in povezovanje obmejnih občin. Predloge bodo zdaj preučili in posredovali vsem sodelujočim in se nato srečali na 2. delovnem posvetu, ki bo 1. julija. Dan pozneje - na slavnostni seji Sveta Slovencev v zamejstvu pa naj bi že predstavili konkretni program sodelovanja do leta 2020.


Več na slovenci.orf.at