Foto: Susanne Weitlaner Foto:
Foto: Susanne Weitlaner Foto:
Praznovali so konec šolskega leta
Foto: Susanne Weitlaner
Praznovali so konec šolskega leta
Foto: Susanne Weitlaner

Na avstrijskem Štajerskem se trenutno slovenščine kot izbirni predmet uči približno štiristo šolarjev, samo v Gradcu pa jih je prijavljenih 36. Tam so šolarji, starši in učitelji slovenščine v štajerski prestolnici že četrtič skupno praznovali zaključek šolskega leta. Tokrat je na veselico prišla gostovati lutkovna skupina s Suhe, kar je prav posebej veselilo številne koroške Slovence, ki v Gradcu svoje otroke prijavljajo k pouku materinščine.

Pouk slovenščine v Gradcu ustvaril pravo skupnost

Letos so tudi uspešno začeli s srečavanjem skupine najmlajših pri graških Minoritih. V teku zadnjih let se je okoli pouka slovenščine v štajerski prestolnici razvila prava skupnost tam živečih Slovencev, ki so se preselili predvsem iz Koroške in sosednje Slovenije, kakor potrjuje soorganizatorka letošnjega praznovanja Špela Pekarek.

Brez aktivnega zahtevanja po materinskem pouku večina šol na Štajerskem ne bi nudila možnosti slovenskega pouka. Govornik staršev pouka slovenščine v Gradcu Marko Jernej je tudi pobudnik načrtnega organiziranja slovenskih staršev v mestu ob Muri.

Pomoč pri uveljavitvi želje po maternskem pouku v slovenščini je nudilo društvo Člen 7, ki ima poleg Pavlove hiše na južnem Štajerskem sedež tudi v Gradcu. Predsednica društva Susanne Weitlaner opozarja na to, da na Štajerskem v nasprotju s Koroško manjšinski šolski zakon ni urejen, tako da je vse odvisno od naklonjenosti deželnih uradnikov oziroma ravnateljev.

Z zaključkom letošnjega šolskega leta se iz Gradca poslavlja Mateja Kregar. Kot učiteljica je dve leti nadomeščala Tatjano Vučajnk, ki se bo s celovške univerze spet vrnila v prihodnjem šolskem letu. Kregarjeva nagovarja premajhno število učnih ur, ki ne morejo nadomestiti vloge staršev pri učenju jezika.


Več na slovenci.orf.at