Foto: SŠZ - Slovenska športna zveza Foto:
Foto: SŠZ - Slovenska športna zveza Foto:
Priznanje za delovanje Marijanu Veliku
Foto: SŠZ - Slovenska športna zveza

Kot prvi tuji državljan prejel plaketo

Kot piše Slovenska športna zveza v izjavi za javnost je Velik v ponedeljek na slovesnosti v stavbi slovenskega parlamenta v Ljubljani prejel plaketo Državnega sveta Republike Slovenije najzaslužnejšim društvenim delavcem – prostovoljcem. Državno priznanje je Marijanu Veliku bilo podeljeno na podlagi Pravilnika o priznanjih in plaketah Državnega sveta na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez. S tem je tudi prvi tuji državljan, ki je prejel to visoko odlikovanje Državnega sveta Republike Slovenije.

„Legenda slovenskega športa v Avstriji“

V utemeljitvi, prebrani na slovesni podelitvi, je ob navzočnosti uglednih osebnosti Republike Slovenije poudarjeno, da je odlikovanec – čeprav šele 55 let – že danes legenda slovenskega športa v Avstriji. „Od mladih gimnazijskih let do danes je namenil in namenja slovenskemu športu ves svoj prosti čas. Najprej kot aktiven športnik, mdr. je bil kapetan enajsterice Slovenskega atletskega kluba (SAK), nato kot trener pri različnih nogometnih klubih in od leta 1992 dalje kot predsednik Slovenske športne zveze (SŠZ) v Avstriji.

Že vrsto let v raznih funkcijah

V funkciji predsednika Slovenske športne zveze Marijan Velik že skoraj četrt stoletja sooblikuje pozitiven razvoj slovenskega športa na Koroškem. Obenem pa je tudi pomemben dejavnik na področju sodelovanja med vsemi slovenskimi športnimi zvezami v zamejstvu in tudi s športnimi ustanovami v R Sloveniji. Marijan Velik je tudi član Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS).

Pod vodstvom Marijana Velika je Slovenska športna zveza močno pridobila na pomenu znotraj slovenske narodne skupnosti na Koroškem, uveljavila pa se je kot ugleden in kompetenten partner tudi na nivoju dežele Koroške in v širšem prostoru Alpe Jadran“. Marijan Velik, od leta 2001 vodja Slovenskih sporedov deželnega studia avstrijske radiotelevizije (ORF) v Celovcu, je že tretjo mandatno dobo tudi predsednik športnih novinarjev Koroške (SPK Kärnten).


Več na slovenci.orf.at