ZSO je bila ustanovljena pred podpisom Avstrijske državne pogodbe, 25. marca 1955, kot naslednica Demokratične fronte delovnega ljudstva.

Slovesnost s podijsko diskusijo

Zveza slovenskih organizacij bo to soboto ob 16. uri proslavila 60. obletnico delovanja. Pod geslom „Razumeti nazaj, živeti naprej“, bo zgodovinar Avguštin Malle na slovesnosti v slavnostni dvorani delavske zbornice v Celovcu vzel v pretres prehojeno pot organizacije v šestih desetletjih. O današnjih in jutrišnjih izzivih pa bodo pod vodstvom novinarke in urednice ORF Katje Gasser na podiju diskutirali jezikoslovka Brigitta Busch, predstavnica mlajše generacije, študentka na pedagoški visoki šoli, Eva Hartmann iz Škocijana ter predsednik ZSO Marjan Sturm.

„Pozitivne in negativne plati“

Leta Sturmovega predsedovanja, ki vodi organizacijo že skoraj četrt stoletja, so zaznamovana predvsem z zamislijo o multikulturnosti, integracijo v večinske poltične stranke in dialogom z vsemi, tudi s koroškim heimatdienstom.

Prihaja tudi predsednik RS Borut Pahor

Občin zbor ZSO bo pravtako v soboto po slavnostni akademiji ob 60-letnici organizacije. Na slovesnosti v dvorani delavske zbornice pričakujejo kot častne goste med drugim tudi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, ter zveznega ministra za kulturo in umetnost Josefa Ostermayerja (SPÖ) in deželnega glavarja Petra Kaiserja (SPÖ), ki bo Zvezi slovenskih organizacij v sklopu prireditve podelil tudi deželni grb.

ZSO je bila ustanovljena pred podpisom Avstrijske državne pogodbe, 25. marca 1955, kot naslednica Demokratične fronte delovnega ljudstva.