Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Nove srednje šole čutijo upad rojstev

Na Koroškem že vrsto let upada število rojstev, s tem pa je tudi vedno manj šoloobveznih otrok. V tem šolskem letu je na Koroškem 14.000 šolarjev in šolark manj, kot še leta 2000. Posebej upad števila učencev in učenk občutijo nove srednje šole, kjer se morajo še posebej potruditi za šolsko mladino, in to ne le, ker je objektivno manj otrok, ugotavlja ravnateljica Nove srednje šole v Bekštanju Ursula Gräfling.

Kar se tiče učenja slovenščine, je v novem učnem načrtu za Nove srednje šole predvidenih štiri do pet tedenskih učnih ur. Večinoma se šole odločijo za dve uri jezikovnega pouka na teden, dve do tri ure na teden pa naj bi slovenščina bila prisotna kot delovni jezik tudi v drugih predmetih.

Novi curriculum izboljšal pogoje

V primerjavi z učnim načrtom na nekdanjih glavnih šolah, kjer je slovenščina bila pogosto potisnjena na rob, saj se je predmet na urniku znašel zgodaj zjutraj, preden so sošolci prišli v šolo, ali pa potem, ko so drugi že lahko šli domov, je novi curriculum izboljšal pogoje za osvajanje drugega deželnega jezika. Ne more pa se še kosati z doslednim dvojezičnim poukom v vseh predmetih, ki ga ponuja Slovenska gimnazija od njene ustanovitve naprej.

„Toliko učencev kot nikoli poprej“

Ponudbo so pred leti nadgradili še s Kugyjevimi razredi, kjer je učni jezik tudi italijanščina. Kljub upadu števila otrok na ZG/ZRG za Slovence še nikoli niso imeli toliko dijakov kot v tem šolskem letu, je zadovoljna ravnateljica Zalka Kuchling.

Po četrtem razredu pa se tudi na Slovenski gimnaziji odločijo nekateri dijaki, da zapustijo šolo in nadaljujejo izobraževanje na drugi ustanovi. Kakor pravi Kuchling, bi sicer vsakega z izobraževalno ponudbo ustanove radi spremljali do mature.

Mnogi dijaki Slovenske gimnazije za nadaljnjo šolsko pot izberejo Dvojezično trgovsko akademijo (TAK) ali Višjo šolo v Šentpetru. Ustanovi pa sta priljubljeni tudi pri šolski mladini v Sloveniji. Višjo šolo v Šentpetru letos obiskuje 143 učenk in učencev, 15 več kot v preteklem šolskem letu. Na dvojezični trgovski akademiji je vpisanih 220 dijakov in dijakinj.

„Šola ima pri sosedih velik ugled“

Skoraj 35 odstotkov jih prihaja iz Slovenije, nekaj tudi iz Italije, kar kaže tudi na velik ugled, ki ga ima ustanova z večjezično poklicno izobraževalno ponudbo v alpsko jadranskem prostoru, je pravi ravnatelj TAK Hanzi Pogelschek.