pandel  Knjigo so 30. oktobra letos predstavili na diplomatski akademiji na Dunaju. Foto: pandel / ORF
pandel Knjigo so 30. oktobra letos predstavili na diplomatski akademiji na Dunaju. Foto: pandel / ORF

Dom v Tinjah se je vseskozi zavzemal za dialog

Katoliški dom prosvete v Tinjah se že desetletja vztrajno in vsem političnim zdraham navkljub zavzema za dialog med narodoma na Koroškem in v alpsko-jadranskem prostoru. Predvsem politično-zgodovinske izobraževalne serije so poskrbele za več informiranosti in strokovnosti v razpravi o še neizpolnjenih pravicah sedmega člena Avstrijske državne pogodbe in drugih vprašanjih sobivanja. Tako je s pomočjo mednarodno priznanih referentov in osebnosti s področja znanosti, kulture in politike, ki so vedno radi sprejeli vabilo k sodelovaju, uspelo nekdaj še zelo razgretemu ozračju na Koroškem vzeti nekaj emocionalnega naboja in ostrine. Izsledki strokovnih predavanj so vedno izšli tudi v knjižni obliki, tudi z namenom, da bi dajali impulze v aktualnem političnem diskurzu.

Izšla je publikacija s strokovnimi referati

Tako je naprimer februarja lani bil simpozij o reformi deželne ustave. Pol leta navrh je izšla tudi publikacija z referati pravnih strokovnjakov, ki naj bi dala stvarne argumente, da bi deželna politika v sklopu reforme deželne ustave v dokument umestila tudi slovensko narodno skupnost. Publikacijo so predstavili v sklopu naslednjega tematskega težišča v nizu prireditev serije o vprašanju položaja nacionalnih manjšin ali narodnih skupnosti. Takrat so priznani znanstveniki, pravniki in predstavniki političnega življenja ter diplomacije preučili pomen matične države za narodno skupnost in kako določila v mednarodnih dokumentih evropske države uveljavljajo v praksi.

Sad simpozija je knjiga z naslovom „Manjšina in matična država: Zaščita ali vmešavanje?“, ki jo bodo predstavili v četrtek zvečer v Domu v Tinjah. Vsebinsko so simpozij pripravili in ga vodili strokovnjak za mednarodno pravo Gerhard Hafner, bivši predsednik državnega zbora Heinrich Neisser in referent za izobraževanje v Domu v Tinjah Martin Pandel. Skupaj s koordinatorjem instituta za manjšinsko pravo EURAC v Boznu Güntherjem Rautzem so tudi soizdajatelji knjige.

Pandel: „Obdelali smo snov, ki do zdaj še ni bila obdelana“

Simpozij o vlogi matične države pri uveljavitvi manjšinskih pravic je bistveno sooblikoval strokovnjak za mednarodno pravo Gerhard Hafner. Ugotavlja, da imajo matične države pravico, da za svoje manjšine zahtevajo izpolnitev pravic. „Skrb za zaščito narodne skupnosti ni vmešavanje v tuje zadeve“, je pojasnil Hafner.

Predstavitev knjige bo v četrtek, ob 18. uri, v Domu v Tinjah v okviru niza prireditev Gradbišče demokracija s temo „Manjšine in demokracija“. Tokrat bo gost politologinje Kathrin Stainer-Hämmerle deželni glavar Južne Tirolske Arno Kompatscher. Pevsko bo večer sooblikoval kvintet Donet.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci