Foto: Glasbena šola na Koroškem Foto:
Foto: Glasbena šola na Koroškem Foto:

1. julija 2015 je Slovenska glasbena šola postala 28. Glasbena šola dežele Koroške / Slowenische Musikschule des Landes Kärnten. Ta korak je predmet ocen tako v političnih presojah letošnjega leta, kakor tudi zapisov kot je v glasilu zusammenleben – sožitje DS „Avstrijske narodnosti v SPÖ“. Tam predsednik društva Glasbena šola na Koroškem Božo Hartmann med drugim pravi: „Drži, da je število učnih enot treba še povišati na tisto mero, ki je bila podlaga vseh pogajanj (tu gre za 400 enot).“ V nadaljevanju pa izraža prepričanje, da je uspelo nekaj dobrega in pametnega in, da je oziroma bo manjšinska politika na Koroškem za eno pozitivno faseto bogatejša.

„Povečuje se ugled slovenščine“

O tem, da se stvari razvijajo naprej pa priča tudi dejstvo, da bo prosvetno ministrstvo po temeljiti presoji dodelilo glasbeno-izobraževalni ustanovi, ugotavlja ravnatelj Slovenske glasbene šole dežele Koroške Roman Verdel. V tem sklopu pa pojasnjuje, da se s tem dejanjem povečuje ugled slovenščine.

Slovenska glasbena šola dežela Koroške je začela novo šolsko leto s 16 učiteljicami in učitelji, ter 360 učenkami in učenci. Ravnatelj Roman Verdel, ki je bil ob praznikih obveščen, da bo šola dobila „pravico javnosti“ vedro gleda naprej, upajoč, da bo čim prej mogoče ponovno vključiti tudi nekdanje učence in učenke, ki bi želeli glasbeni pouk pod njenim okriljem.