Pri sestanku je šlo predvsem za izmenjavo informacij o stanju učnega predmeta slovenščine na avstrijskem Štajerskem, h kateremu je trenutno prijavljenih približno štiristo dijakov od Brucka ob Muri do Radgonskega kota.

Srečanje učiteljev v Lipnici
Foto: Weitlaner / FB

Deset učiteljev slovenščine

Trenutno slovenščino na avstrijskem Štajerskem kot prostovoljni predmet od ljudske šole do gimnazije poučuje deset učiteljev in učiteljic, od katerih je večina izkoristila priložnost za pogovor z zastopniki slovenskega šolskega ministrstva. V Lipnico je iz Ljubljane prišla tudi Veronika Pirnat z Zavoda za šolstvo, ki je bila navdušena nad pozitivnimi podatki na Štajerskem. Srečanje je bil prvi korak čezmejnega sodelovanja, kot vzor pa Pirnatova navaja dolgoletno sodelovanje s Koroško.

Pirnat: „Seminar slovenskega jezika je stalnica“

Tudi predstavnik ministrstva se je udeležil srečanja

Srečanja v Lipnici se je udeležil tudi predstavnik slovenskega ministrstva za šolstvo, ki je član uradnega delovnega omizja Republike Slovenije in dežele Štajerske, ki vsebuje tudi posebno skupino za šolstvo. Lani so se srečali že drugič, kjer so podrobno obravnavali možnosti učenja jezika soseda na obeh straneh meje, kakor poroča Roman Gruden.

Gruden: „Dobili se bomo tudi v Sloveniji, na operativni ravni“

„Pomembno vlogo je treba dati znanju jezika“

Za zastopnika ministrstva je jasno, da je situacija slovenščine na štajerskih šolah popolnoma drugačna kot na Koroškem, ker na Štajerskem ni urejen manjšinski šolski zakon. Zato je treba po mnenju Romana Grudna najti druge poti do ureditve tega vprašanja.

Število prijav razveseljivo

Prvo srečanje učiteljev slovenščine na avstrijskem Štajerskem z zastopniki slovenskega ministrstva za šolstvo je organizirala predsednica Pavlove hiše, Susanne Weitlaner, ki sama poučuje slovenščino na višji gozdarski šoli v Brucku ob Muri. Število prijav je sicer razveseljivo, vendar še ni vse urejeno, kakor bi po želji Weitlanerjeve moralo biti.

Naslednja priložnost za čezmejno izmenjavo izkušenj na področju poučevanja slovenščine bo 21. aprila, ko bo v Monoštru v Porabju potekalo 7. strokovno srečanje učiteljev iz zamejstva. Mednarodno srečanje, ki ga organizira Zavod za šolstvo Republike Slovenije, bo v kulturnem domu Lipa, trajalo pa bo do 23. aprila.


Več na slovenci.orf.at

Pri sestanku je šlo predvsem za izmenjavo informacij o stanju učnega predmeta slovenščine na avstrijskem Štajerskem, h kateremu je trenutno prijavljenih približno štiristo dijakov od Brucka ob Muri do Radgonskega kota.