Rudi Vouk. Foto: BoBo
Rudi Vouk. Foto: BoBo

Še v petek, ko je sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Ljubljani člane sveta za Slovence v zamejstvu in po svetu, so sobesedniki pogledali tudi na leto 2011. Govornik iz vrst koroških Slovencev Gabriel Hribar se je namreč zahvalil predsedniku Pahorju, ki je takrat kot predsednik slovenske vlade prisostvoval postavitvi prvega dvojezičnega napisa v Železni Kapli.

Pet let po sprejetju zakona

S pogledom na ta dan se sklepajo dogodki od dogovora, zapečatenega z memorandumom 26. aprila 2011. Vmes je bil 6. julij 2011, ko je parlament na Dunaju sprejel novi Zakon o narodnih skupnostih (ZNS/VGG). Koroški je prinesel 164 dvojezičnih krajevnih napisov. Slovenska Glasbena šola je postala 1. julija 2015 del deželne in se imenuje Slovenska glasbena šola dežele Koroške/ Slowenische Musikschule des Landes Kärnten. Deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) v Kleine Zeitunge pravi: „V petih letih je postala Koroška zrelejša, bolj odprta do drugih kultur in jezikov.“

Ob dvojezičnih krajevnih napisih, ki so postavljeni, in Glasbeni šoli, od leta 2013 naprej redno zaseda Forum za dialog. Gremij je nastal kot del memoranduma ob dogovoru o dvojezičnih napisih. Zasedal je enkrat po ustanovni seji in je postalo tiho. Vse do 19. junija 2013. Odtlej je deželni glavar Peter Kaiser kot predsednik Foruma za dialog sklical že več zasedanj, nazadnje minuli teden, ko je bilo v žarišču med drugim leto 2020.

O letu 2020 govori tudi odvetnik Rudi Vouk pred obletnico sprejetja novega Zakona o narodnih skupnostih 6. julija. S pravnega stališča vztraja Vouk pri svojih pomislekih tako v zvezi z rabo uradnega jezika in zmanjšanjem območja njegove veljave, kakor dejstva, da je bil zakon sprejet na ustavni ravni.

Vouk: „Na pravnem področju pravzaprav korak nazaj“

Pet let po sprejetju novega Zakona o narodnih skupnostih (ZNS/VGG) ni mogoče preslišati opozoril pravne narave, na katere je odvetnik Rudi Vouk opozoril že aprila letos v odprtem pismu ob peti obletnici memoranduma. Enaka je njegova presoja pred peto obletnico sprejetja novega Zakona o narodnih skupnostih.

Vouk: „Graditi vizijo za 2020“

6. julija 2011 je parlament na Dunaju potrdil Zakon o narodnih skupnostih. Z njim je bil uzakonjen dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih. Odvetnik Rudi Vouk je vzel pod drobnogled poglavja, zaradi katerih je ocenil, da se niso izpolnili upi.


Več na slovenci.orf.at