Foto: SKS Foto:
Foto: SKS Foto:

Složen nastop slovenskih političnih organizacij

27. novembra 2011 je imela Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS) v Šentprimožu redni občni zbor, glavno skrb pa namenila ohranitvi slovenskega pogovornega jezika, ter složnemu nastopu slovenskih političnih organizacij. Upoštevajoč zakoličeni teren, bo predsednik SKS Bernard Sadovnik v vsakem pogledu predložil poročilo, da sta poglavitna cilja dosežena, mogoče celo presežena.

Po eni strani je leto dni po poživitvi sosveta za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja dejansko bil za novega predsednika v luči dogovora pred enim letom imenovan poslujoči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip, njegov namestnik je Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Po drugi je bila SKS sprejeta tako v Federalistično unijo evropskih narodnih skupnosti (FUENS), kakor tudi v Slovensko manjšinsko koordinacijo (Slomak). Ta dejstva navaja Sadovnik tako v svojem uvodniku zadnje številke biltena svoje organizacije, kakor tudi v pogovoru pred nedeljskim, 4. rednim občnim zborom..

Sadovnik: „Ne konkuriramo več, temveč smo usklajeni“

Sodelovanje, neglede na svetovnonazorske opredelitve, bo po mnenju Bernarda Sadovnika pomenljivo vodilo za združevanje ljudi pod krovom Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk. Skupnost bo imela svoj redni občni zbor prihodnjo nedeljo, 22. novembra 2015, v kulturnem domu „Danica“ v Šentprimožu.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci