Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Vogrjani bodo uprizorili „Domna“
Foto: ORF
Vogrjani bodo uprizorili „Domna“
Foto: ORF

Premiera bo 15. julija

V petek, 15. julija, bo v Vogrčah pred župniščem zopet zaživelo poletno gledališče. Od leta 1999 naprej uprizarja Katoliško kulturno društvo Vogrče s pomočjo Krščanske kulturne zveze (KKZ) predstave na prostem, ki so z leti postale nepogrešljiva stalnica kulturnega ustvarjanja na Koroškem.

Izbor besedil je bil vedno raznolik, saj so gledalci v preteklosti pred vogrškim župniščem lahko občudovali komedije, satire, tragedije in drame. Letos so se pri Katoliškem kulturnem društvu odločili za dramo „Domen“ Josipa Jurčiča.

Vsa vas sodeluje

Na odru in v zakulisju sodeluje najmanj 60 navdušenih kulturnikov, igralcev iz Vogrč in okolice. Uresničitev masovnih uprozoritev na prostem vedno spet uspe predvsem zaradi velikega idealizma in zagnanosti članic in članov društva, ugotavlja glavni motor gledališke dejavnosti v Vogrčah Lojz Kerbitz.

Kerbitz: „Pridružijo se mladi, vaška skupnost zaživi“

Zgodba se dogaja v sredini 18. stoletja in pripoveduje o nezakonskem fantu Domnu, ki služi kot hlapec pri bogatem kmetu Jurcu. Tam se zaljubi v domačo hčer Anko. Ko kmet Jurec to izve, ga požene od hiše in zgodba se začne vse bolj zapletati. Besedilo je napisal Josip Jurčič, ki je eden izmed prvih slovenskih pripovednikov in realističnih pisateljev. Napisal je vrsto pomembnih povesti, novel, dram in romanov, med drugim tudi Desetega brata, ki velja za prvi slovenski roman in so ga v Vogrčah tudi že postavili na oder.

Režiserka v Vogrčah prvič Alenka Hain

Po uspešni ustvarjalni dobi režiserja Francija Končana je letos prvič prevzela režijsko taktirko Alenka Hain, ki je Novakovi dramatizaciji Domna dodala še svoj dramaturški in vsebinski pečat.

Hain: „Združila obstoječi besedili v tretjo priredbo“

Alenka Hain pravi, da je tudi sicer režijsko delo v Vogrčah zanjo bilo poseben izziv.

Hain: „Delo bilo ves čas zelo prijetno“

Delo z novo režiserko pa je bil poseben izziv tudi za igralce. Po osmih predstavah, ki so jih naštudirali in uprizorili z režiserjem Francijem Končanom, pa so z veseljem sprejeli tudi Alenko Hain za svojo, poudarjata Elisabeth Kontschitsch in Hermann Enzi.

Enzi: „Malo drugače je že bilo...“

Kontschitsch: „Nov način dela, zanimivo in lepo...“

Z vajami za uprizoritev Domna so začeli že lani, v zadnjih tednih in mesecih je vsa vas in okolica povsem v znamenju priprav na veliko predstavo na prostem. V mnogih primerih sodelujejo skoraj vsi družinski člani, tako tudi družina Zidej.

Zidej: „Tri generacije igramo“

Številne ponovitve

Premiera bo 15. julija ob 21. uri pred župniščem v Vogrčah. Sledi še vrsta ponovitev, in sicer v soboto in nedeljo 16. in 17. julija, ter teden navrh pravtako v petek, soboto in nedeljo, vsakič ob 21. uri. Vstopnice za predstave so na voljo pri društvenikih KKD Vogrče, v vseh Posojilnicah v Podjuni, v Kulturnem domu Pliberk, v Celovcu pa na Zvezi Bank in v obeh slovenskih knjigarnah Haček in Mohorjeva. Rezervirate pa si jih lahko tudi po telefonu pri KKZ.


Več na slovenci.orf.at