Foto: ORF/Orf
Foto: ORF/Orf

100-letnica smrti narodnega buditelja

Kakšen pomen je imelo zadružništvo za koroške Slovence in kakšnega ima danes – o tem bo stekla beseda v ponedeljek zvečer, ko bo ob 18. uri v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu na sporedu sklepna prireditev v nizu „Narodne skupnosti – okno v svet“. Zgodovinar in emeritirani profesor Walter Lukan bo predstavil knjižni projekt o pionirju slovenskega zadružništva Janezu Evangelistu Kreku. Prav letos mineva 100 let od smrti slovenskega duhovnika, politika, sociologa, pisatelja, publicista in enega največjih narodnih buditeljev v zgodovini slovenskega naroda, ki se ga je prijel tudi vzdevek „Revolucionar v talarju“.

Krek je deloval je v obdobju, ko se v starajoči se avstro-ogrski monarhiji narodnobuditeljska zavest Slovencev vedno bolj krepila, vse do Majniške deklaracije leta 1917, ki je bila dotlej najbolj množična in enotna „osamosvojitvena akcija“ Slovencev. To pa je bilo tudi obdobje vedno slabših socialnih razmer in razslojevanja, ko je nova kapitalistična družbena ureditev vzbujala vse več nezadovoljstva med delavci in kmeti.

Izboljšanje socialnih razmer

Krek je zastavil vse svoje moči, da bi prispeval k izboljšanju socialnih, gospodarskih in duhovno-kulturnih razmer svojih rojakov. Krekov model socialnega zadružništva je bil zgled tudi Raiffeisenovi zvezi. Okoli leta 1910 ga je prevzelo tudi slovensko zadružništvo na Koroškem, ki pa je zaživelo že pred Krekovim obdobjem, pravi Lukan.

Pomen slovenskega zadružnistva na Koroškem in za koroške Slovence je vsekakor ogromen, poudarja Walter Lukan. Leta 1984 je napisal disertacijo o Janezu Evangelistu Kreku in velja za enega najboljših poznavalcev pionirja slovenskega zadružništva.

Predavanju v ponedeljek zvečer bo sledila diskusija o aktualnem stanju slovenskega zadružništva na Koroškem, pri kateri bo sodeloval tudi predsednik Društva za varovanje slovenskega zadružništva na Koroškem Rudi Vouk.


Več na slovenci.orf.at