Foto: Kärntner Messen Foto:
Foto: Kärntner Messen Foto:

Krščanska kulturna zveza (KKZ) je v preteklosti bila na sejmu prisotna skupaj z narodopisnim institutom Urban Jarnik z lastno stojnico, ki pa jo je pred dvema letoma opustila.

„Neravnovesje med pripravo in učinki“

Kljub temu tudi na sejmu šeg in navad še naprej opozarja na močno utripajoči slovenski kulturni živelj na Koroškem, poudarja tajnica KKZ Zalka Kelih Olip.

„Tri generacije – trije sejmi“ je geslo sejmske družbe Celovec. Sejmski trojček je zasnovan tako, da se bodo dobro počutili tako dedki, kakor vnuki, je pred začetkom treh prireditev pod skupno streho zagotovil poslovodja sejemske družbe Erich Hallegger.

Od nosečnosti do začetka pouka

Za družine so pripravili tako imenovani družinsko Expo, kjer se bodo obiskovalci lahko seznanili z vsem, kar je za družino pomembnega – od nosečnosti do začetka pouka, od zdravstvenih nasvetov za nosečnice do primernega pohištva za otroške sobe.

V priljubljeno stalnico se razvil sejem za zdravje in dobro počutje. Tudi letos bodo zelo močno zastopane Terme iz Slovenije, predstavili pa se bodo tudi avstrijska zdravilišča in hoteli z wellness ponudbo. Na posebnih stojnicah bodo obiskovalci lahko spoznavali alternativne pristope k zdravljenju, se seznanili s homeopatijo ali Shiatsu masažo. Na sporedu bodo tudi številna predavanja uglednih zdravstvenih strokovnjakov in avtorjev strokovnih medicinskih knjig.

Na voljo bo tudi letos spet zdravstveni ček z merjenjem krvnega tlaka, veliko pozornosti pa so namenili tudi zdravi prehrani. Fiziologijo črevesja in prebavnega trakta pa bodo obiskovalci lahko dobesedno lahko otipali, pravi Hallegger.

Po krajšanju deželne subvencije za Sejem šeg in navad leta 2013 so organizatorji prireditvi odmerili tudi znatno manjši prostor. Na šestih tematskih področjih bodo v središču Koroška ljudska kultura, z nastopi kulturnih skupin, razstavo jaslic, lovskim kotičkom in etnološko vasjo, kjer bodo predstavili različne običaje.

Lani je sejemski trojček „Sejem družin, sejem za zdravo življenje ter sejem šeg in navad“ pritegnil 26.000 obiskovalcev. Prav toliko jih pričakujejo tudi letos, je dejal poslovodja sejemske družbe.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci