Foto: Slovenska prosvetna zveza - SPO Foto:
Foto: Slovenska prosvetna zveza - SPO Foto:

Sosvet naj bi obravnaval tematiko podpor

Na predlog Slovenske prosvetne zveze (SPZ) so štirje člani sosveta za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja vložili zahtevo za sklic seje sosveta. Sosvet naj na dnevni red seje uvrsti obravnavo „dosedanje nesprejemljive prakse izplačevanja in obračunavanja subvencij Urada zveznega kanclerja koroškim Slovencem“.

Neznosno je, da se morajo kulturni aktivisti, ki brezplačno in z velikim veseljem skrbijo za dober ugled kulturnega dela koroških Slovencev, vedno bolj ukvarjati z neproduktivnimi birokratskimi ukrepi, kritizira prakso Urada zveznega kanclerja poslovodja Slovenske prosvetne zveze v Celovcu Janko Malle.

Malle: „Načrtovanje kulturnega dela ni mogoča“

Zahtevi se pridružuje tudi Narodni svet

Z zahtevo Slovenske prosvetne zveze po izrednem sklicu sosveta se v celoti strinja tudi Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), piše organizacija v tiskovnem sporočilu. Predsednik sosveta, Nanti Olip da se bo še v sredo v okviru delovnega sestanka na Dunaju skušal domeniti s predstavniki urada zveznega kanclrja za čimprejšnji termin za sejo sosveta na omenjeno tematiko.

K seji naj bi bili povabljeni tudi strokovnjaki s področja javnih podpor, ki bi nakazali možnosti, ki jih dopušča trenutni podporni sistem urada zveznega kanclerja in ki poznajo dobre prakse pri izvajanju trenutnih zveznih podpor, dodaja Narodni svet.


Več na slovenci.orf.at