Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Zlati jubilej Katoliške akcije
Duhovne misli v knjižni obliki. Foto: ORF

Slovenščina v katoliški cerkvi samoumevna

Katoliška cerkev na Koroškem ima tudi na področju enakopravnosti narodov zelo pomembno vlogo, saj je s sinodalnimi sklepi iz leta 1972 in ustanovitvijo koordinacijskega odbora bistveno prispevala k izboljšanju sožitja na Koroškem. Danes je slovenščina v katoliški cerkvi na Koroškem nekaj samoumevnega, uradna spletna stran krške škofije dvojezična – nemška in slovenska. Slovenščina je prisotna pri mašah tudi v obrobnih župnijah in visoke funkcije v Cerkvi in cerkveni hierarhiji niso pridržane le duhovnikom in laikom iz večinskega naroda.

Vinko Zwitter pobudnik slovenskega odbora

Tudi na ravni cerkvenih organizacij in struktur znotraj krške škofije ima slovenščina enakporavno mesto. Tako v okviru Katoliške akcije že petdeset let deluje tudi Slovenski delovni odbor. Nastal je na pobudo ene od odsrednjih narodnopolitičnih in kulturnih osebnosti koroških Slovencev minulega stoletja Vinka Zwittra leta 1965 s ciljem, da bi poglobili sodelovanje med duhovniki in laiki, in prispevali več k enakopravnosti obeh deželnih jezikov v škofiji.

Ob praznovanju jubileja v četrtek v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma se je Katoliška akcija spomnila samih začetkov delovanja in s ponosom pogledala na prehojeno pot. Prvi tajnik slovenskega odbora je bil France Vrbinc, ki je tako dobil prvo uradno zaposlitev na Koroškem.

Pomembna zareza v sobivanju obeh narodnih skupnosti na Koroškem je bila predvsem uzakonitev dokumenta o sožitju Nemcev in Slovencev v Cerkvi na Koroškem. Veliko zaslugo za zaključke škofovske sinode je leta 1972 predvsem na področju sožitja imel prav slovenski odbor. Dolgoletni tajnik Janko Merkač se spominja.

Film o 50 letnem delovanju

Na četrtkovi prireditvi so predvajali tudi film o 50 letnem delovanju odbora, ki je orisal pester spekter pomena in dela Katoliške akcije. Lajki se tudi danes brezplačno vključujejo v delo Katoliške akcije, je ponosna predsednica Ani Boštjančič.

Pobude za otroke, mladino in odrasle

Referati Katoliške akcije danes ponujajo mnogo različnih pobud za otroke mladino odrasle družine in farne skupnosti. Na lovorikah nabranih v 50 letih pa se ne nameravajo spočiti saj je izzivov še mnogo, soglašata poslovodja KA Pavel Zablatnik in duhovni asistent KA Janko Krištof.

Zablatnik: „Jubilej je eno, drugo je živeti prihodnost“

Krištof: „Najti moramo prave odgovore na izzive časa“

Duhovne misli v knjižni obliki

Kot darilo ob praznovanju so predstavili posebno knjigo - izbor duhovnih misli, ki so jih sodelavci Katoliške akcije v minulih devetih letih dnevno oblikovali na slovenskem radijskem sporedu ORF. Ob jubileju pa je bilo tudi dovolj časa za praznovanje prav posebne cerkvene organizacije ki je tudi po 50 letih v krški škofiji nepogrešljiva.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci