25 let Zveze Slovencev na Madžarskem

Foto: Zveza.hu


Članek iz volksgruppen.orf.at/slovenci:

Ustanovitev v času vala demokratičnih sprememb

V Monoštru (Szentgotthárd), ki je gospodarsko in kulturno središče Porabja, ima svoj sedež Zveza Slovencev na Madžarskem. Na tem naslovu je tudi konferenčna dvorana Slovenskega kulturnega in informativnega centra, v kateri bodo v nedejo, 8. novembra 2015, proslavili 25 let delovanja Zveze Slovencev na Madžarskem.

Predsednik krovne organizacije v Porabju je Jože Hirnök. O njeni ustanoviti 27. oktobra 1990 na spletni strani organizacije piše: „Vodstvo Zveze Slovencev je izbralo primeren čas za ustanavljanje svoje nove organizacije. Val demokratičnih sprememb je zajel vse države Vzhodne Evrope, tudi Republiko Madžarsko.“

Tudi samouprava narodne skupnosti obhaja jubilej

Slovenski premier Miro Cerar se bo petek, 6. novembra, udeležil slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi. Pred tem se bo – med drugim - sestal s predstavniki organizacij slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök bo eden izmed njih. Slovenska prosvetna ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa bo slavnostna govornica v nedejo, 8. novembra, na počastitvi 25-letnice ustanovitve Zveze Slovencev na Madžarskem.