Lectovo srce. Foto: Društvo porabske mladine
Lectovo srce. Foto: Društvo porabske mladine

Pri Društvu porabske mladine poskušamo organizirati dogodke, ki bi bili zanimivi za porabsko mladino. Letos smo se odločili, da bomo organizirali rokodelsko delavnico, na kateri bi se pripravljali na materinski dan, ki ga na Madžarskem praznujemo prvo nedeljo v maju.

Mladi in otroci smo se 29. aprila popoldan zbrali v muzeju Avgusta Pavla, kjer smo s pomočjo Jožice Celec okraševali lectovo srce. Etnolog Janez Bogataj, je o naši mentorici povedal: "Medičarka in lectarka Jožica Celec že več kot dve desetletji nadaljuje žlahtno rokodelsko tradicijo in odkriva tudi nove, sodobne ustvarjalne možnosti ter izzive na bogatih temeljih medičarske dediščine." Od gospe Jožice, ki prihaja iz Ratkovec, smo med drugim izvedeli, da ljubezen do medenih izdelkov v družini ohranjajo že v tretji generaciji. Recepture, ki jih uporabljajo pa so stare nekaj stoletij.

Mladi ustvarjalci smo imeli priložnost ročno okrasiti lectovo pecivo. Vsak je lahko okrasil eno večje in eno manjše srce. Od naše mentorice smo izvedeli, da je lectovo pecivo pripravljeno iz posebnega lectovega testa, ki je trajno in se lahko ohrani tudi do trideset ali več let.

Za zaključek tega zapisa dodajam še kratek komentar gospe Jožice Celec, ki ga je delila na družbenem omrežju: "V petek, 29. aprila smo v Monoštru s porabsko mladino v Muzeju Avgusta Pavla izdelovali lectova srca. Družila sem se z odličnimi mladimi mojstri in poslušala sem lepo porabsko narečje."