Pedagogi in pedagoginje so v teku treh dni v osrednjem kulturnem domu porabskih Slovencev imeli priložnost spoznati različne šolske sisteme in ureditve pouka slovenščine v zamejstvu

Vsezamejskega srečanja slovenskih pedagogov so se udeležili učitelji iz vseh obmejnih narodnih skupnosti in izkoristili priložnost za mreženje in spoznavanje različnih didaktičnih pristopov za pouk slovenščine.

Po eni strani je pri tovrstnih srečanjih v ospredju pedagogika, po drugi pa tudi spoznavanje življenjskega prostora narodnih skupnosti, kakor poudarja predstavnik slovenskega ministrstva za šolstvo Roman Gruden.

Tokratna gostiteljica mednarodnega srečanja učiteljev je bila Valerija Perger, višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem, ki je zadovoljna s trenutno naklonjenostjo Madžarske Slovencem, opozarja pa na problematiko v zvezi z dvojezičnim modelom pouka slovenščine v Porabju.

Učiteljskega srečanja se je udeležil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru Boris Jesih, ki kljub skorajšnjem zamrtju slovenske besede v Porabju opaža pozitiven razvoj zadnjih let.

Iz avstrijske Štajerske je na srečanje v Monoštru prišla Susanne Weitlaner, ki poučuje slovenščino na višji gozdarski šoli v Brucku ob Muri. Slovenščina se na Štajerskem poučuje samo na prostovoljni osnovi, po želji predsednice Pavlove hiše pa bi poleg neprekinjenega pouka od ljudske šole do gimnazije morali tudi na poklicnih šolah južne Štajerske uvesti slovenščino.

Naslednje zamejsko srečanje učiteljev naj bi bilo na Koroškem, od koder je v Porabje prišel nadzornik za pouk slovenščine na srednjih in višjih šolah Miha Vrbinc, ki potrjuje tamkajšnji pozitivni trend prijav k pouku slovenščine.


Več na slovenci.orf.at

Pedagogi in pedagoginje so v teku treh dni v osrednjem kulturnem domu porabskih Slovencev imeli priložnost spoznati različne šolske sisteme in ureditve pouka slovenščine v zamejstvu