Foto: SD
Foto: SD

Slovensko zdravstvo se že dolgo časa spoprijema z dolgimi čakalnimi dobami. V času epidemije pa se je to obdobje še podaljšalo, zaradi česar je bilo bistveno manj diagnoz bolezni, kot so različne rakave bolezni, je na predstavitvi programa povedala predsednica SD-ja Tanja Fajon.

V stranki so zato začeli akcijo, s katero želijo opozoriti, da je zdravje ključno za zdravo družbo. "Pred naslednjo vlado so težki izzivi, tudi kriza z vojno v Ukrajini, ki ima nepredstavljive posledice, ne sme zanemariti prioritete, kot je kakovostno javno zdravstvo," je poudarila. Po njenih besedah je treba zagotoviti vsem ljudem enake možnosti do zdravnika, do zdravstvene oskrbe in najboljših zdravil.

"Dolge čakalne dobe so rakava rana naše družbe in pomenijo izjemno ne samo zdravstveno stisko pacienta, ampak tudi težavo za javno zdravstveno blagajno," je poudarila. Kot negativno posledico čakalnih vrst je navedla predvsem razraščanje zasebnega zdravstva, ki pa si ga lahko privoščijo le izbranci.

Pojasnila je, da 30 dni do specialista pomeni urgenten program, v katerega se mora nemudoma investirati najmanj 200 milijonov evrov.

V SD-ju si bodo zato prizadevali, da po sestavi vlade program skrajševanja čakalnih dob zagotovijo čim prej. "Zdravje je namreč osnovna vrednota, je temeljna človekova pravica in je največ, kar imamo," je še povedala predsednica stranke.