Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

V zadnjih dveh letih se je ženski del političnega prostora precej mobiliziral, kar je bilo opaziti tako pri lanskem referendumu o vodah kot tudi aprilskih državnozborskih volitvah, ob tem opaža nekdanji predsednik Danilo Türk in dodaja, da bi bilo za Slovenijo dobro, da dobi prvo predsednico.

V vsakem primeru pa meni, da volivci od novega predsednika oziroma predsednice pričakujejo predvsem iskrenost, Logar pa je po njegovih besedah "izrazit predstavnik neiskrenosti v slovenski politiki". "Da nekdo, ki je bil vso svojo politično pot član in aktivist ene stranke in lojalen izvrševalec politike svojega vodje, zdaj nenadoma začne govoriti, da je neodvisen od stranke, je naravnost mojstrovina neiskrenosti," je dejal. Takšna praksa po njegovem mnenju ustvarja tudi veliko škodo v slovenski politiki.

Türk poudarja tudi pravičnost, ki jo vidi predvsem v predsednikovi sposobnosti lastne presoje in distance ter nevezanosti na politično taktiko posameznih strank. S tega vidika ima prav Nataša Pirc Musar določeno prednost, je prepričan.

Tudi iz svoje izkušnje Türk ugotavlja, da je funkcija predsednika republike v Sloveniji "izjemno šibka", pripisuje pa se ji tudi nujna moralna avtoriteta. "Moralno avtoriteto si je treba zaslužiti, in tudi ko moralna avtoriteta obstaja, se z njo določenih stvari ne da doseči," opozarja in pojasnjuje, da imajo namreč parlamentarne stranke svojo logiko, potrebe in interese. Glede na ustavne pristojnosti predsednika republike je zato treba biti po njegovih besedah razumen v pričakovanjih do predsednika republike.

Kljub temu pa ima ta vlogo, ki izhaja predvsem iz tega, da je edini funkcionar na državni ravni, voljen neposredno, dodaja Türk. "Stranke na to hitro pozabijo in si začnejo domišljati, da mora predsednik ustrezati njihovim interesom, in potem se tu pojavi ta teza, da predsednik ni predsednik vseh Slovencev, če ne upošteva neke določene stranke, ali pa da ni dovolj povezovalen, če se ne podredi neki določeni stranki," še meni.