Foto: EPA
Foto: EPA

Čeprav so edini na turnirju še brez točke, risi ohranjajo možnosti za obstanek. V soboto imajo prost dan, nato pa jih čakata še dve tekmi. Obstanek med hokejsko elito si bodo skušali zagotoviti v nedeljo proti Slovaški in v ponedeljek proti Kazahstanu. Glede na prikazano na obračunih z Latvijo in dan predtem z veliko Češko so lahko pred zadnjima preizkušnjama prvenstva optimistični. Bo pa naloga zelo zahtevna, saj ima Kazahstan zdaj štiri točke, potem ko je po kazenskih strelih ugnal Slovaško.

Proti Latviji je bila Slovenija povsem enakovreden tekmec, na trenutke tudi boljša. Na koncu je sprožila celo več strelov (27:28). Gostitelji so vse tri zadetke dosegli, ko so jim Slovenci pustili nekoliko preveč prostora. Povedli so v prvi tretjini, v drugi pa na izenačenje Anžeta Kuralta odgovorili z dvema goloma. Tik pred koncem 40. minute je upanje risom vlil Miha Verlič, v zadnji tretjini, ko so bili Slovenci, ki so z borbeno predstavo pustili dober vtis, nevarnejši, pa sta mreži obmirovali.

Hokejisti Slovenije do konca grozili Latviji
Kopitar kljub porazu zadovoljen s predstavo risov

V uvodnih minutah je bila slovenska obramba pod pritiskom, kmalu pa tudi na veliki preizkušnji po izključitvi Tadeja Čimžarja. Latvijci so sprožili nekaj nevarnih strelov, so si pa lepo priložnost ob igralcu manj na ledu priigrali tudi risi. Žiga Pance je krenil v protinapad. Domači hokejisti so kapetana Olimpije sicer še pravočasno ujeli, tako da je lahko streljal le z bekendom, ploščico pa je poslal naravnost v Artursa Šilovsa.

Latvijski vratar, ki je v pretekli sezoni petkrat stopil tudi med vratnici Vancouvra v Ligi NHL, se je v deveti minuti izkazal z obrambo poskusa Verliča. To sta bila najnevarnejša slovenska strela. 12. minuta pa je tekla, ko je klonila slovenska obramba. Latvija je izkoristila nekaj več prostora, ki se je odprl ob tekmečevi menjavi. Po levi strani je zadrsal Andris Džerinš, podal pred vrata, kjer je z desne strani prišel Rihards Bukarts in premagal Gašperja Krošlja. Tudi Slovenija je zatem imela igralca več, toda številčne prednosti ni izkoristila. Razmerje v strelih je bilo v uvodnih 20 minutah 7:5.

Rihards Bukarts v 12. minuti načel slovensko mrežo

Risi so odločneje vstopili v drugo tretjino in že po 45 sekundah so imeli na voljo "powerplay". Igralca več so imeli skoraj štiri minute, saj so med pritiskom izsilili še eno latvijsko izključitev, tako da je bilo dve sekundi razmerje na ledu 5:3. Kljub nekaj nevarnim poskusom je domača mreža ostala nedotaknjena. Potem je zapretil še Jan Drozg, v 28. minuti pa je Slovenija vendarle izenačila. Rudolf Balcers in Kristaps Zile sta se v napadalni tretjini nerodno zaletela. Risi so dobili plošček in izpeljali hiter protinapad, v katerem je Rok Tičar lepo podal Kuraltu, ki je zadel za 1:1. Slabe tri minute pozneje je Tičar moral na klop za kaznovane, kar je gostiteljica turnirja izkoristila. Domači kapetan Kaspars Daugavinš je popeljal plošček v napad, ker mu je Aleksandar Magovac pustil preveč prostora, pa je streljal in z natančnim udarcem zadel Krošljev levi zgornji kot.

Slovenskega vratarja je kmalu zatem rešil okvir vrat, saj je Janis Jaks po samostojnem prodoru zadel prečko. V 28. minuti je Latvija povišala prednost. Džerinš je dobil sodniški met z Nikom Simšičem. Plošček je prišel do Robertsa Bukartsa, ki so mu Slovenci pustili preveč prostora. Matic Podlipnik ni šel v blok, latvijski napadalec pa je z razdalje plošček med nogama Bineta Mašiča in Krošlja poslal v mrežo. 12 sekund pred koncem druge tretjine, v kateri je bilo razmerje v strelih 12:10, je risom uspelo znižati. Z modre črte je streljal Jan Urbas, pred vrati zadel Verliča, od katerega se je plošček odbil za hrbet Šilovsa.

V drugi tretjini Latvija in Slovenija zadeli po dvakrat

Že po dobri minuti zadnje tretjine se je znova zatresla slovenska mreža. Uvis Balinskis je s spremembo smeri iz igre vrgel Drozga in Podlipnika, nato pa ukanil Krošlja, toda Matjaž Kopitar je zahteval pregled posnetka akcije, saj je slovenskega vratarja oviral Ronald Keninš. Sodniki so zaradi tega zadetek tudi razveljavili. V zadnjih 20 minutah je bilo razmerje v strelih 8:13. Risi so nekajkrat nevarno poskusili. Najprej je imel lepo priložnost Ken Ograjenšek, ki je kmalu zatem moral na kazensko klop, in znova je bila na preizkušnji slovenska obramba.

V nadaljevanju je dvakrat poskusil Pance, ki je devet minut pred koncem lepo podal Simšiču, toda s posredovanjem se je izkazal Šilovs. V končnici so Slovenci poskusili tudi z dodatnim napadalcem, ko je vrata zapustil Krošelj. V gneči pred latvijskimi vrati je bilo zelo vroče, toda Verlič ni prišel do strela, zatem pa so bili slovenski upi končani, ko je prehod domačih hokejistov v napad s prekrškom prekinil Robert Sabolič.

Kazahstanski vratar junak zmage nad Slovaško

Kazahstan po kazenskih strelih ugnal Slovake
Na večerni tekmi skupine B v Rigi so hokejisti Kazahstana po kazenskih strelih s 4:3 premagali Slovaško. S tem pa so tudi otežili boj za obstanek Sloveniji, ki zdaj samo z zmago v ponedeljkovem medsebojnem obračunu ne more ostati med najboljšimi.

Ključna je bila druga četrtina, ko je Kazahstan v štirih minutah dosegel tri gole (Roman Starčenko, Valerij Orehov, Jevgenij Rimarev) in povedel s 3:1. Favorizirani Slovaki so odgovorili v zadnji, ko sta zadela Richard Panik in Pavol Regenda. V podaljšku golov ni bilo, pri kazenskih strelih pa so vsi štirje kazahstanski strelci zadeli. Juank je bil vratar Andrej Šutov, ki je zbral 48 obramb.

Proti Slovakom bo nujna najmanj točka
Kazahstanci imajo po novi zmagi po dodatnem delu igre štiri točke. Do konca predtekmovanja imata obe ekipi poleg te medsebojne še po eno tekmo, Kazahstan z Latvijo, Slovenija s Slovaško. Za ohranitev upanja bodo Slovenci morali proti Slovakom dobiti vsaj točko.


RIGA, skupina B

LATVIJA – SLOVENIJA
3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
9180; Ri. Bukarts 12., Daugavinš 32., Ro. Bukarts 38..; Kuralt 28., Verlič 40.

KAZAHSTAN - SLOVAŠKA
4:3 (0:1, 3:0, 0:2) - kazenski streli
Starčenko 22., Orehov 25., Rimarev 26.; Koch 15., Panik 49., Regenda 37.

Lestvica:                    * x     
ŠVICA                   4  4 0 0 0 12
KANADA                  4  3 1 0 0 11
ČEŠKA                   4  3 0 1 0 10
LATVIJA                 5  2 1 0 2  8
-------------------------------------
SLOVAŠKA                5  1 0 2 2  5
KAZAHSTAN               5  0 2 0 3  4
NORVEŠKA                4  1 0 1 2  4
-------------------------------------
SLOVENIJA               5  0 0 0 5  0
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih

TAMPERE, skupina A

MADŽARSKA – FINSKA
1:7 (0:1, 1:1, 0:5)
Sebok 27.; Lehtonen 13., Kakko 24., Ohtamaa 41., Hartikainen 44., Kapanen 47., Merelä 55., Armia 60.

AVSTRIJA - NEMČIJA
2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Wolf 12.; Sturm 5., 59., Tuomie 17, Stachowiak 34., Haudum 54.

Lestvica:                    * x     
ZDA                     4  4 0 0 0 12
ŠVEDSKA                 4  3 1 0 0 11
FINSKA                  5  3 0 1 1 10
DANSKA                  4  2 1 0 1  8
-------------------------------------
NEMČIJA                 5  2 0 0 3  6
FRANCIJA                4  0 1 2 1  4
MADŽARSKA               5  0 1 0 4  2
-------------------------------------
AVSTRIJA                5  0 0 1 4  1
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih