Nemec Marcel Kittel in Francoz Bryan Coquard sta poskrbela za resnično izenačen šprint, kjer pa so bili centimetri na strani štiri leta izkušenejšega zvezdnika. Foto: Reuters
Nemec Marcel Kittel in Francoz Bryan Coquard sta poskrbela za resnično izenačen šprint, kjer pa so bili centimetri na strani štiri leta izkušenejšega zvezdnika. Foto: Reuters
Ubežna četverica
Ubežna četverica Oliver Naesen, Alexis Gougeard, Markel Irizar in Andreas Schillinger si je med begom nabrala tudi že 6 minut prednosti pred glavnino, s čimer je bil Belgijec Naesen nekaj časa celo v virtualni rumeni majici. Foto: Reuters
Marcel Kittel za las pred Coquardom
Kittel v napetem šprintu dobil 4. etapo

Nemški šprinterski as je izrabil priložnost in v dolgem, odprtem šprintu prišel do želene in načrtovane zmage na Touru, pri čemer pa ga je spremljala tudi sreča. Francoz Couquard je namreč sočasno prečkal ciljno črto in o zmagovalcu je drugi dan zapored odločal fotofiniš, pri čemer je bilo tokrat še tesneje kot v ponedeljek ob drugi zmagi Marka Cavendisha.

Grafika je razkrila, da je bil Kittel (Etixx-Quick Step) za drobec hitrejši kot Coquard (Europcar), s čimer je 28-letnik iz Arnstadta dosegel deveto etapno zmago na Dirki po Franciji.
"Zelo sem čustven. Imam podobne občutke kot ob prvi etapni zmagi na Touru. Zelo sem ponosen na moštvene kolege, ki so naredili vse, da se vendarle veselimo etapne zmage. V zadnjih dneh nam v šprintu nič ni šlo po načrtih in res sem vesel, da se je končno vse poklopilo. To je pravi začetek Toura za našo ekipo," je bil navdušen Kittel, ki je zadnjo etapno zmago na Touru slavil predlani.

Sagan s 3. mestom utrdil vodstvo
Do tretjega mesta je prišprintal vodilni Peter Sagan, ki je tako še utrdil skupno vodstvo, hkrati pa je Slovak s točkami za nove stopničke znova prevzel zeleno majico v točkovanju etapnih uvrstitev.

"Sploh se ne smem pritoževati, saj sem še vedno v rumeni majici. S tretjim mestom sem dobil še dodatne točke v boju za zeleno majico," je povedal Sagan, ki ima v boju za zeleno majico 147 točk, Cavendish jih je zbral pet manj, Kittel pa 137.
Coquard zelo razočaran
Najbolj razočaran je bil seveda 24-letni Coquard, ki še čaka na prvo etapno zmago na Touru. "Verjel sem, da lahko dobim etapo. Res sem se zelo približal do ciljne črte in res je malo zmanjkalo. Zelo sem razočaran, da mi ni uspelo, a nikakor ne mislim odnehati. Še veliko priložnosti bo do cilja v Parizu. Še nikoli nisem bil tako blizu zmage na Touru. Na vsak način želim še na letošnji dirki osvojiti eno etapo. Dovolj sem še mlad, da mi bo uspelo izpolniti veliki cilj. Prepričan sem, da sem sposoben zmagovati v šprintih, kjer ni naključij. Vedno zmaga najmočnejši," je razlagal Francoz.

Četverica uspešno pobegnila že po 30 km
Po slabi uri vožnje in 30 km je pobeg že uspel četverici Oliver Naesen, Alexis Gougeard, Markel Irizar in Andreas Schillinger. Kvartet je med kar 200 km dolgim pobegom osvojil tako vmesni leteči cilj v Le Doratu, kjer je bil najhitrejši Nemec Schilinger (NetApp-Enduro), kot tudi gorski cilj 4. kategorije na Maison Neuve (283 m), kjer je bil prvi Bask Irizar (Trek-Segafredo). Pred zaključkom je odpadel Francoz Gougeard, glavnina pa je upornike ujela šele slabih 7 km pred ciljem.
Polanc in Pibernik v cilju v času zmagovalca
Štirje slovenski kolesarji na Touru morajo opravljati delo pomočnikov, zato v šprintu niso bili v ospredju. Jan Polanc je končal na 97. mestu, Luka Pibernik (oba Lampre - Merida) pa na 99. mestu. Oba sta končala v času zmagovalca. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) je bil 130., Borut Božič (Cofidis) pa 155. Oba sta zaostala minuto in 33 sekund. V skupnem seštevku je najvišje uvrščeni Slovenec Polanc 47. s 53-sekundnim zaostankom za Saganom.

Torkova etapa (profil) je sicer prinesla nekaj manjših klancev. Četrta etapa Toura je bila najdaljša na letošnji dirki. Leta 1991 je bilo šest etap, daljših od 230 km, leta 2000 tri, letos pa le ena.

Dva dni za pobege, petek že v gorah
Priložnosti za šprinterje v naslednjih dneh ne bo veliko, favoriti za rumeno majico pa se že počasi ogrevajo za petkovo etapo, ki bo imela tik pred ciljem zelo zahteven izziv: 12-kilometrski vzpon na prelaz Aspin, kar bo prva gorska etapa na letošnjem Touru.

4. etapa, Saumur-Limoges, 237,5 km:              
  1. M. KITTEL        NEM      5:28:30 
  2. B. COQUARD       FRA          vsi 
  3. P. SAGAN         SLK              
  4. D. GROENEWEGEN   NIZ              
  5. A. KRISTOFF      NOR              
  6. S. H. ENGER      NOR              
  7. D. McLAY          VB         isti 
  8. M. CAVENDISH      VB              
  9. T. DUMOULIN      FRA              
 10. S. GERRANS       AVS              
 ...                                   
 97. J. POLANC        SLO              
 99. L. PIBERNIK      SLO          čas 
130. K. KOREN         SLO        +1:33 
155. B. BOŽIČ         SLO     isti čas 


Po četrti etapi (od 21):              
  1. P. SAGAN         SLK     20:03:02
  2. J. ALAPHILIPPE   FRA        +0:12
  3. A. VALVERDE      ŠPA         0:14
  4. W. BARGUIL       FRA         0:18
  5. C. FROOME         VB             
  6. R. KREUZIGER     ČEŠ          vsi
  7. N. QUINTANA      KOL             
  8. F. ARU           ITA         isti
  9. M. MATTHEWS      AVS             
 10. P. ROLLAND       FRA          čas
 ...                                  
 47. J. POLANC        SLO         0:53
 54. A. CONTADOR      ŠPA         1:06
 68. L. PIBERNIK      SLO         1:57
130. K. KOREN         SLO         8:42
149. B. BOŽIČ         SLO         9:26

Marcel Kittel za las pred Coquardom
Kittel v napetem šprintu dobil 4. etapo