Kolesarska dirka po Franciji
Sorodna novica Valjavec poziva: V avtomobilih izobesite rumene zastave!

Kako se nadaljuje dirka vseh dirk in kakšne možnosti imata najboljša slovenska kolesarja v nadaljevanju dirke? V sredo prinaša kolesarsko omizje z Igorjem Tomincem, Daretom Ruparjem, Gorazdom Penkom in Martinom Hvastijo.

Ob pravljičnem, ne samo sanjskem razpletu prve polovice 107. Dirke po Franciji se ponuja vprašanje, ali se bosta za končno zmago v Parizu pomerila neposredno dva Slovenca. Primož Roglič uživa podporo nizozemske ekipe Jumbo Visma, ki je v pokoronskem obdobju pokazala največ in uživa status najmočnejše ekipe v pelotonu. Na drugi strani je Tadej Pogačar z ofenzivo v Pirenejih navdušil kolesarske sladokusce in pokazal največ moči. Ali lahko mladi bolj ali manj osamljeni volk užene ambicioznega orla z najboljšo mogočo podporo?

Primož Roglič je postal 19. kolesar v zgodovini, ki je dobil etapo in prevzel majico vodilnega na vseh treh Grand Tourih. Med aktivnimi kolesarji se s takšnim dosežkom lahko pohvalijo še Aru, Cavendish, Dennis, Froome in Nibali. Foto: Reuters
Primož Roglič je postal 19. kolesar v zgodovini, ki je dobil etapo in prevzel majico vodilnega na vseh treh Grand Tourih. Med aktivnimi kolesarji se s takšnim dosežkom lahko pohvalijo še Aru, Cavendish, Dennis, Froome in Nibali. Foto: Reuters

V čem se razlikujeta Pogačar in Roglič?
"Tadej Pogačar je napadalnejši kolesar, kar tudi kaže. Ne boji se napadati. Ima to sposobnost, da večkrat skoči na vso moč. Primož Roglič vsaj zdaj na Dirki po Franciji kaže, da vozi bolj obrambno, ne troši z močmi, vsaj za zdaj tudi na klanec kolesari le toliko, kot mora. A tudi Primož zna
dobro napasti tistih 500 metorv na vzponih, da ga nihče ne more držati," razmišlja Martin Hvastija, nekdanji vrhunski kolesar in zdajšnji trener ter strokovni komentator prenosov na TV Slovenija.

Mladenič ne spada v kategorijo pretreniranih
"Tadej Pogačar je fenomen. Ne moremo ga zamenjevati za mladeniče, ki so pretrenirani. Ima neverjetno regeneracijo. Drugi, ki bi začeli kolesariti pri 11 letih, bi bili pri 25 letih že v krivulji padanja,"
poudarja Gorazd Penko, vodja ženske ekipe svetovne serije Ale BTC Ljubljane in Maratona Franje ter starosta ljubljanskega kluba, kjer se je kalil tamau Pogi.

Lanski Giro dobra šola za zdaj vodilnega
"Lanska Dirka po Italiji je bila izredno dobra šola za Primoža Rogliča. Vozil je kot najhitrejši kolesar na Divjem zahodu, nenehno na lovu za najboljšo mogočo uvrstitvijo. Podobno zdaj na Touru deluje Pogačar, a predvsem zaradi nenehnih mehanskih okvar in izgube v vetru. Roglič vozi zelo preračunljivo v slogu Miguela Induraina, medtem ko želi Pogačar izkoristiti vsako priložnost. Upam, da ga ne bo to stalo na koncu, res pa mora zaradi šibkejše ekipe veliko postoriti sam,"
je še dosedanji potek Toura pokomentiral Penko za omizjem, ki ga je vodil reporter Vala 202 Igor Tominec.

Vabljeni k poslušanju in spremljanju 107. Dirke po Franciji na Valu 202, TV Slovenija 2 in MMC-ju!