Zadnji kilometer uvodne etape Toura v Bilbau

Že nekaj kilometrov po startu 182 km dolge preizkušnje s petimi kategoriziranimi vzponi se je v beg uspešno podala peterica kolesarjev, njihova največja prednost je znašala dobri dve minuti, nato pa je začela kopneti. Natančno 50 km pred ciljem je glavnina ubežnike ujela.

Dirka se je razplamtela 20 km pozneje na predzadnjem vzponu druge kategorije na Cote de Vivero (4,2 km; povprečni naklon 7,3 odstotka). Močan ritem na začetnem delu klanca je narekoval član Pogačarjeve ekipe UAE Emirates Mikkel Bjerg in naredil prvo selekcijo.

Nihče izmed favoritov ni zaostal, v manjših težavah je bil le Pello Bilbao (Bahrain Victorious), ki je "grizel" proti vrhu čisto na repu glavnine. Gorski cilj je prvi prečkal Američan Neilson Powless (EF Education EasyPost).

Podkast SOS-odmev (111): Položeni temelji izjemnega Toura

Hiter konec za dva kapetana

Na spustu sta padla Richard Carapaz (EF Education EasyPost) in Enric Mas (Movistar), oba kapetana svojih ekip. Ekvadorec je z mukami nadaljeval dirko, vendar je v cilju z okrvavljenim levim kolenom zaostal več kot 15 minut, medtem ko je moral Španec zaradi bolečin v ramenu odstopiti. Zvečer je postalo jasno, da tudi Carapaza (zmagovalca Dirke po Italiji leta 2019) ne bo na startu druge etape, saj so preiskave pokazale, da ima manjši zlom pogačice. Potreboval je tudi tri šive.

Padec Masa in Carapaza 20 km pred ciljem prve etape

Vingegaard ni želel pomagati narekovati ritma

Na zadnjem vzponu tretje kategorije na Cote de Pike 10 km pred ciljem (2 km; povprečni naklon 10 odstotkov) je ritem narekoval Adam Yates, takoj za njim je bil Pogačar, ki je nato prvi prečkal gorski cilj. Vingegaard je držal stik, a ni hotel menjati. Z vodilno trojico je bil le še Francoz Victor Lafay (Cofidis), preostali so nekaj metrov zaostali.

Na začetku spusta je Pogačar upočasnil ritem, proti cilju v Bilbau pa sta v ospredju sama ostala dvojčka Yates in si prikolesarila približno 15 sekund prednosti pred skupino s slovenskim šampionom. Na koncu je imel po rahlem vzpenjanju v zadnjem kilometru največ moči Adam in kronal odličen dan ekipe UAE Emirates. Simon (Jayco AlUla) je zaostal štiri sekunde. "Pogi" je z dvignjenimi rokami v zrak dobil sprint zasledovalne skupine, ki je prišla v cilj 12 sekund za zmagovalcem.

Razveselil sem se, ker smo dobili rumeno majico. Ta zmaga tako meni kot celotni ekipi veliko pomeni. Mislim, da je bilo v redu za prvi dan po obdobju brez pripravljalnih dirk, seveda z izjemo državnega prvenstva. Prvi dan je torej minil nad pričakovanji. Pričakoval sem, da bo na zadnjem vzponu še kdo drug v ospredju, a na koncu smo bili le trije. Jonas je dal vedeti, da ne bo pomagal narekovati ritma do cilja, posledično pa je Adam lahko zagrabil priložnost.

Tadej Pogačar

Prva zmaga na tritedenskih dirkah

V skupnem seštevku ima Adam Yates osem sekund naskoka pred Simonom. Pogačar (oblekel je belo majico za najboljšega mladega kolesarja), ki je pridobil štiri bonifikacijske sekunde, zaostaja 18 sekund, Vingegaard pa 22.

Adam Yates je zmagal 22. v karieri, a prvič na treh največjih tritedenskih dirkah. Pred tremi tedni je zasedel drugo mesto na Dirki po Dofineji, takoj za Dancem, lanskim zmagovalcem Toura.

Preostala Slovenca na dirki nista bila v ospredju. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 58. z zaostankom 3:37, Luka Mezgec (Jayco AlUla) pa 135. z zaostankom 13:53.

Etapo smo z aplikacijo MMCživo spremljali tudi na naši spletni strani (glej spodaj!).

Nov dan, novi klanci

V nedeljo bo še en razgiban dan v Baskiji. Trasa med Vitorio-Gasteizom in San Sebastianom je najdaljša na letošnji dirki z 208,9 km. Kolesarji bodo morali premagati 2900 višinskih metrov s petimi kategoriziranimi vzponi, zadnji z bonifikacijskimi sekundami za najboljše tri se bo začel dobrih 24 km pred ciljem. Gre za 8,1 km dolg klanec Jaizkibel, ki je pogosto del vsakoletne avgustovske klasike San Sebastian. Na tej dirki je Adam Yates zmagal leta 2015.

Pripravili smo teren za Tadeja na zadnjem klancu. Napadel je, ampak nato so upočasnili ritem na spustu. Pred tem se mi je od zadaj priključil Simon, nato pa sva se odpeljala mimo vodilnih. Najprej nisem vedel, ali naj sploh narekujem ritem z bratom, ampak po radiu so mi rekli, naj napadem etapno zmago. Zelo sva si blizu z bratom in deliti to izkušnjo z njim je bilo zelo lepo. V enem trenutku sem mislil, da me bo zlomil, ampak mi je uspelo zdržati.

Adam Yates
Vožnja Pogačarja v ospredju na zadnjem vzponu prve etape
Pogačar na prvi etapi zaostal le za bratoma Yates in že oblekel belo majico
Vrstni red po 1. etapi:               
  1. A. YATES           VB     4:22:39
  2. S. YATES           VB       +0:08
  3. T. POGAČAR        SLO        0:18
  4. T. PINOT          FRA        0:22
  5. M. WOODS          KAN         vsi
  6. V. LAFAY          FRA            
  7. J. HINDLEY        AVS            
  8. S. JENSEN         DAN        isti
  9. J. VINGEGAARD     DAN            
 10. D. GAUDU          FRA         čas
...                                   
 58. M. MOHORIČ        SLO        3:47
135. L. MEZGEC         SLO       14:03
153. R. CARAPAZ        EKV       15:34
Profil prve etape. Foto: LeTour.fr
Profil prve etape. Foto: LeTour.fr
Sorodna novica Dirka po Franciji: mitska dirka, na kateri Pogačar lovi tretjo zmago

MMCživo oziroma od minute do minute

Fotogalerija