Primož Roglič nima posebnih pričakovanj pred kronometrom, ki naj bi bil eden ključnih v njegovem boju za rumeno majico. Foto: Reuters
Primož Roglič nima posebnih pričakovanj pred kronometrom, ki naj bi bil eden ključnih v njegovem boju za rumeno majico. Foto: Reuters

Padcev danes k sreči ni bilo, vtis je bil, da favoriti niso bili toliko pod stresom kot na prvih treh etapah v Bretanji. A ko gre zares in so hitrosti 60 km/h, nikomur ni lahko.

Sorodna novica Cavendisheva pravljica: po petih letih spet kralj šprinta

"Hitrosti so nenormalno velike. Na Touru ne more biti drugače. Zaradi vetra je bilo v zaključku tudi zelo hektično, nemogoče je vztrajati spredaj več kot nekaj minut. Kolesarji se ves čas menjavajo, nevarno je, težko je imeti pregled nad dogajanjem," je za TV SLO pojasnil Mohorič, ki je tako kot Luka Mezgec odlično opravljal vlogo pomočnika.

Skupni vrstni red po 4. etapi:     
 1. M. VAN DER POEL   NIZ  16:19:10
 2. J. ALAPHILIPPE    FRA     +0:08
 3. R. CARAPAZ        EKV      0:31
 4. W. VAN AERT       BEL      0:31
 5. W. KELDERMAN      NIZ      0:38
 6. T. POGAČAR        SLO      0:39
 7. E. MAS            ŠPA      0:40
 8. N. QUINTANA       KOL      0:40
 9. P. LATOUR         FRA      0:45
10. D. GAUDU          FRA      0:52
...                                
20. P. ROGLIČ         SLO      1:35
39. M. MOHORIČ        SLO      3:29
59. L. MEZGEC         SLO      7:41

Ubežnik Brent Van Moer je že dan pred vožnjo na čas uprizoril pravi kronometer, po katerem bi skoraj presenetil šprinterje. A 200 metrov pred ciljem se je njegova zgodba končala, začela pa pravljica Marka Cavendisha, ki je pri 36 letih še vedno sposoben največjih zmag. Pred 13 leti je na Dirki po Franciji slavil prvo zmago, danes pa že 31. S tem je ponovil uspeh iz leta 2015, ko je prav tako v Fougeresu ugnal vso elito (takrat je bil drugi Nemec Greipel), kar je bila takrat zadnja zmaga v dresu QuickStepa, preden je za šest let odšel iz te belgijske ekipe. Letos se je vrnil in na novo zaživel.

"Vsa ekipa me podžiga. Nismo pričakovali, da bomo ujeli Van Moera. Potem pa smo videli, kakšna ekipa je to. Svetovni prvak v zeleni majici. Pride kot zadnji v vlak in skuša ujeti ubežnika. Vse je dal od sebe," je Cavendish pohvalil predvsem trud Juliana Alaphilippa.

Colbrelli: Primož ni padel zaradi mene

Colbrelliju žal za Rogliča, a se ne čuti krivega
Še vedno pa buri duhove dramatična in krvava 3. etapa, katere žrtev je bil tudi Primož Roglič. V izjavi za medije je potrdil, da ga je italijanski prvak Sonny Colbrelli podrl, a tudi zraven pojasnil, da je vzrok v preozki cesti. Rogličeva ekipa Jumbo Visma je sicer v svojih objavah izpustila obtožujoči del izjave, vseeno pa se je šprinter Bahraina Victoriousa hitro odzval in zanikal krivdo za incident.

Sorodna novica V zraku stavka in iskanje krivcev za masaker 3. etape

Tudi v izjavi za TV SLO je Colbrelli zavrnil mnenje, da je on kriv za Rogličev padec: "S Primožem sva se žal dotaknila. Žal mi ga je, a ni padel zaradi mene. To je del kolesarstva. Od zadaj je pospešil, zadel me je, in padel. Dvignil sem roko, a nisem žugal Primožu. Spraševal sem se, kaj se je zgodilo, saj bi lahko tudi jaz padel. Zelo mi je žal. V 10-letni poklicni karieri se nisem nikogar dotaknil. Tudi na tej dirki nisem nič zagrešil."

Italijanski šprinter Sonny Colbrelli pravi, da ni zakrivil padca Primoža Rogliča. Foto: Reuters
Italijanski šprinter Sonny Colbrelli pravi, da ni zakrivil padca Primoža Rogliča. Foto: Reuters

Precej zahteven dan zame. Glavni cilj smo izpolnili, prišli smo v cilj. Zdaj gremo dan za dnem.

Primož Roglič

Kaj lahko Roglič stori v vožnji na čas?
Primožu Rogliču ob takšnih bolečinah danes ni bilo lahko: "Precej zahteven dan zame. Glavni cilj smo izpolnili, prišli smo v cilj. Zdaj gremo dan za dnem."

Ali so posledice njegovega padca vendarle prehude, da bi še lahko razmišljal o končni zmagi, bo pokazala predvsem jutrišnja vožnja na čas. "Nobenih pričakovanj nimam. Vesel sem za vsak prevožen kilometer," je dodal na klubskem profilu na Twitterju.

Pod drobnogledom bo tudi Tadej Pogačar, čeprav je kronometer drugačen, kot je bil predzadnji dan lanskega Toura, ko je na veličasten način osvojil rumeno majico:

Tadej Pogačar je po 4. etapi spet oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je po 4. etapi spet oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Foto: Reuters

"Danes je bilo veliko bolj sproščeno, čeprav je bila hitra etapa. Vseeno je bilo nekaj nervoze, toda – veliko lažje je bilo kot včeraj. Traso kronometra sem si ogledal pred štartom Toura. Precej težek kronometer, v prvih dveh tretjinah bo treba potiskati do konca, potem pa vedeti, kjer hraniti moči in kje spet dirkati na polno," je povedal Pogačar, ki je v skupnem seštevku šesti, 39 sekund za vodilnim van der Poelom.

Na kronometru bo Primož Roglič štartal ob 16.12, Tadej Pogačar pa ob 16.40. Prenos 5. etape bo po 15. uri na TV SLO 2. Dirko po Franciji lahko na MMC-ju spremljate tudi v tujini (navodila).

Pogovor z Bogdanom Finkom o številnih padcih na Touru
Kolesarji s protestom opozorili na nevarne razmere na Touru
V sredo prva »ura resnice« na Dirki po Franciji