Phil Bauhaus je na Dirki po Sloveniji slavil tretjič. Foto: Sportida
Phil Bauhaus je na Dirki po Sloveniji slavil tretjič. Foto: Sportida

Drugi je bil Italijan Alberto Dainese (Tudor Pro Cycling Team) in tretji Luka Mezgec (Jayco AlUla). Bauhaus je oblekel tudi zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku, saj je do zdaj vodilni Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) odpadel že sredi etape na vzponu na Celjsko kočo. Drugi je bil Dainese (+0:08), tretji Alexander Kristoff (Uno-X Mobility; +0:08) in četrti Luka Mezgec (0:10).

"Vsi so imeli okoli sebe sprinterske vlake, tako da se moraš pojaviti od nikoder, sicer porabiš preveč moči. Super je spet sodelovati v sprintih v prvi vlogi, ne zgolj v vlogi 'lead-outa'. Najbolj sem vesel, da sem se po včerajšnjem padcu kolikor toliko dobro počutil. Bilo je nekaj skrbi in dvomov, ali bom startal, a med dirko je bilo vse super," je za TV Slovenija povedal Mezgec.

Razplet druge etape Dirke po Sloveniji

Za Bauhausa je to 22. zmaga v karieri in tretja na Dirki po Sloveniji. Preostali etapi je dobil leta 2021. Letos je to zanj druga zmaga, kot številni drugi kolesarji pa se v Sloveniji pripravlja na Dirko po Franciji.

"Za nas sprinterje je bilo zelo zahtevno z vzponom sredi etape. UAE Team Emirates in drugi so nanj narekovali zelo močan ritem, sam pa sem se lahko vrnil v glavnino skupaj z nekaterimi drugimi sprinterji. Tudi v zadnjih 50 km je bilo veliko trpljenja. Vendar sem dobro pripravljen, imam močne noge. V sprintu sem iz sebe iztisnil vse, se odpeljal mimo Daineseja in slavil zmago," je dejal 29-letni Nemec, ki je imel v sprintu pomoč moštvenih kolegov iz Bahraina Victoriousa.

Dainese je bil nekoliko prekratek, Mezgec pa je na koncu za las obdržal tretje mesto, potem ko je lahko brez kapetana Groenewegna lovil visoko uvrstitev.

Od preostalih Slovencev je med 50 najboljšimi končal le še Domen Novak (UAE Team Emirates), ki je bil 39. z zaostankom 17 sekund. A ker se je v zadnjem delu etape zgodil padec, so vsi kolesarji med najboljšimi prejeli isti čas.

Izjava Luke Mezgeca po tretjem mestu

Prvi beg izpuhtel po 100 kilometrih

Kmalu po začetku je pobegnila skupina šestih, v kateri so bili Nicolas Gojković (Adria Mobil), Marcel Skok (Adria Mobil), Mario Gamper (Santic Wibatech), Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling), Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) in Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini). Pred glavnino so imeli več kot štiri minute prednosti, ki pa je skopnela na vzponu na Celjsko kočo (721 metrov).

Vzpon druge kategorije, dolg 7,6 kilometra s povprečnim naklonom 6,3 odstotka, je dobil Baldaccini. Glavnina je na klancu razpadla. V drugi skupini je bil tudi nosilec zelene majice Groenewegen, ki ni mogel ujeti priključka. Šesterica je bila po več kot 100 kilometrih bega ujeta takoj po koncu spusta s Celjske koče.

Honoreja ujeli dva kilometra pred ciljem

60 kilometrov pred ciljem se je v ospredju izoblikovala četverica – Danec Mikkel Frolich Honore (EF Education Easypost), Britanec Connor Swift (Ineos Grenadiers), Italijan Martin Marcellusi (Vf Group Bardiani Csf Faizane) in Španec Pau Miquel Delgado (Equipo Kern Pharma). Marcellusi je 30 km pred ciljem izpadel iz skupinice, malce pozneje tudi Delgado. Glavnina je sedem kilometrov pred ciljem ujela Swifta, pet kilometrov pozneje še Honoreja.

Sledi razgibana etapa od Ljubljane do Nove Gorice

V petek je na sporedu 160,5 km dolga razgibana etapa od Ljubljane do Nove Gorice s tremi vzponi tretje kategorije. Dvakrat bodo kolesarji prečkali klanec na Ravnico (5,6 km/povprečni naklon 5,7 odstotka), drugič slabih 10 km pred ciljem. Odločitev o končnem zmagovalcu bo predvidoma padla v soboto, ko bo cilj na Krvavcu.

Največja mednarodna preizkušnja v deželi na sončni strani Alp je za nekatere kolesarje zadnja priprava na Dirko po Franciji, drugi izkoriščajo dobro formo, potem ko so opravili z Dirko po Italiji.

Mezgec tretji v skupnem seštevku
Bauhaus v Rogaški Slatini nagrajen za popolno dirkanje

Skupni vrstni red po 2. etapi (od petih):

 1. P. BAUHAUS         NEM     9:00:54
 2. A. DAINESE         ITA       +0:08
 3. A. KRISTOFF        NOR    isti čas
 4. L. MEZGEC          SLO        0:10
 5. J. NARVAEZ         EKV        0:11
 6. B. HEALY           IRS        0:12
 7. D. NOVAK           SLO         vsi
 8. M. HONORE          DAN        isti
 9. M. MOHORIČ         SLO         čas
10. G. LONARDI         ITA        0:14