Lani je Dirko po Sloveniji dobil Italijan Filippo Zana. Foto: Sportida
Lani je Dirko po Sloveniji dobil Italijan Filippo Zana. Foto: Sportida

Nastopilo bo 23 ekip, večina iz kontinentalne serije. V petih etapah bo treba premagati 834,4 kilometra, višinskih metrov bo 12.345.

Zmago bo branil Italijan Filippo Zana iz zasedbe Jayco AlUla, pri kateri bo v ekipi tudi Luka Mezgec, ki bo v sprintih skrbel za Nizozemca Dylana Groenewegna. Lani je v skupnem seštevku drugouvrščenega Mohoriča premagal za 18 sekund, tretji pa je bil Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), ki je na Dirki po Sloveniji zmagal že dvakrat. Tako Mohorič kot Ulissi bosta letos spet dirkala po slovenskih cestah, prvi bo imel ob sebi Matevža Govekarja, Ulissiju pa bo verjetno pomagal Domen Novak.

Matej Mohorič ima na Dirki po Sloveniji eno etapno zmago – lani je bil najboljši na zadnji etapi. Foto: Sportida
Matej Mohorič ima na Dirki po Sloveniji eno etapno zmago – lani je bil najboljši na zadnji etapi. Foto: Sportida

Na startni listi kar nekaj velikih imen
Od ekip svetovne serije bodo poleg UAE-ja, Jayca AlUle in Bahrain Victoriousa na startu v Murski Soboti še Bora hansgrohe, EF Education EasyPost, Ineos Grenadiers in Groupama FDJ.

Za končni seštevek se bo pri Bahrain-Victoriousu najbrž boril Španec Pello Bilbao, v sprintih bodo stavili na Nemca Phila Bauhausa. Kapetan ekipe EF Education EasyPost bo Britanec Hugh Carthy. Ineos Grenadiers bodo v Slovenijo pripeljali italijanskega sprinterja Elio Vivianija, preizkušali pa bodo mladega Britanca Lea Hayterja.

Za skupni seštevek bosta nevarna Avstralec Michael Storer (član kontinentalne ekipe Tudor Pro) in Norvežan Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility).

Pri Bori bo sprinterski adut Avstralec Sam Welsford, pri ekipi Uno-X Mobility Norvežan Alexander Kristoff.

Od slovenskih ekip bodo na startu zasedbe Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santica in Sava Kranj. Skupaj bo na dirki predvidoma nastopilo 17 Slovencev.

Uvodni etapi po meri sprinterjev
Prva etapa v sredo bo sprinterska, a posebna, saj bo trasa peljala skozi tri od štirih sosednjih držav. Po startu v Murski Soboti bo karavana nekaj kilometrov vozila po Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Na cilju v Ormožu bodo po 191,9 km najboljši okoli 16. ure.

Druga etapa bo med Žalcem in Rogaško Slatino (177,9 km) bo spet po meri sprinterjev, medtem ko bodo v tretji med Ljubljano in Novo Gorico (160,5 km) sprinterji težko "preživeli" vrh zadnjega klanca na Ravnico (5,6 km/5,7 %) vsega 9,6 km pred ciljem. V tej etapi bo karavana obiskala še Italijo.

V soboto na plažo
Sobota prinaša kraljevsko etapo od Škofljice do Krvavca (147,2 km). Pred zadnjim vzponom na 1581 m nadmorske višine bodo sicer kolesarji opravili tri kategorizirane, a krajše vzpone, za konec pa iz Kamnika sledi rahlo dviganje do vznožja klanca do plaže na Krvavcu. V zadnjih 11,7 km se cesta pokonci postavi s povprečnim naklonom 7,7 odstotka.

Za konec v nedeljo sledi tradicionalen zaključek v Novem mestu. Etapa se bo začela v Šentjerneju in končala po 156,9 km. Kot je v zadnjih letih navada, bo slabih deset kilometrov pred ciljem karavana prečkala kratek, a strm klanec na Trško Goro (1,5 km/10,5 %), kjer se zbere ogromno število gledalcev.


1.etapa, sreda:
Murska Sobota-Ormož, 191,9 km
Prenos od 13.15 (TV SLO 2 in MMC)

2. etapa, četrtek:
Žalec-Rogaška Slatina, 177,9 km
Prenos od 12.45 (TV SLO 2 in MMC)

3. etapa, petek:
Ljubljana-Nova Gorica, 160,5 km
Prenos od 12.45 (TV SLO 2 in MMC)

4. etapa, sobota:
Škofljica-Krvavec, 147,2 km
Prenos od 12.45 (TV SLO 2 in MMC)

5. etapa, nedelja:
Šentjernej-Novo mesto, 156,9 ikm
Prenos od 12.45 (TV SLO 2 in MMC)

Krvavec morda najtežji klanec v zgodovini Dirke po Sloveniji