Zadnja dva kilometra 1. etape 30. Dirke po Sloveniji

Tudi ob pomoči Luke Mezgeca je Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) ponovil lanski uspeh in znova dobil uvodno etapo, s čimer je oblekel prvo zeleno majico vodilnega. Pred letom dni v Rogaški Slatini, zdaj v Ormožu, kjer je lani sicer dobil 2. etapo. 30-letni Nizozemec je v močni sprinterski konkurenci prav na ciljni črti prehitel norveškega veterana Alexandra Kristoffa (Uno X Mobility).

Fotofiniš prve etape, ki prikaže, kako na tesno je šlo v boju za zmago v Ormožu. Foto: Organizator/Adria Mobil
Fotofiniš prve etape, ki prikaže, kako na tesno je šlo v boju za zmago v Ormožu. Foto: Organizator/Adria Mobil

"Finale nam je ustrezal. Prva etapa je vedno kaotična, vsi so sveži, tukaj je bil še dež. Dirka je bila nervozna, a na koncu je ekipa opravila dobro delo in me pripeljala v dober položaj. Večrat smo bili zaprti, vendar mislim, da je bilo enako za vse, na koncu pa smo imeli zelo dober moment. Škoda zaradi padca Luke Mezgeca, vendar je prečkal ciljno črto in se tudi zelo dobro odrezal v šprinterskem vlaku. Ne kot zadnji mož, danes kot predzadnji. Res je opravil dobro delo in to kaže na motivacijo naše ekipe, vsi se borimo za zmago. To je bila zmaga za ekipo," je po peti etapni zmagi na Dirki po Sloveniji dejal Groenewegen. Skupno že 72. zmaga profesionalne kariere in tretje v letošnji sezoni, v kateri so zanj glavni cilj sprinti na prihajajoči Dirki po Franciji.

Dylan Groenewegen po zmagi v Ormožu

Tretji je bil Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), na prvih enajstih mestih pa so se razvrstili sprinterji enajstih različnih ekip. Najboljši Slovenec prvega dne je bil evropski mladinski prvak Anže Ravbar (UAE Emirates) na 18. mestu, Tilen Finkšt (Adria Mobil) je bil 20. Ravbar, ki je sicer član razvojne ekipe UAE-ja, je drugi v seštevku mladih kolesarjev, belo majico nosi njegov ekipni kolega Jonathan Guatibonza.

Beg dneva: sprva peterica, nato četverica

Kmalu po začetku etape v Murski Soboti se je izoblikovala skupina petih ubežnikov, ki se je hitro odlepila od glavnine. Aljaž Turk, Szymon Tracz, Tomaš Kalojiros, Matic Žumer in Dylan Hopkins so si nabrali slabih pet minut prednosti. Slabih 70 km pred ciljem je iz bega dneva izpadel Turk.

Groenewegen bo v 2. etapi nosil zeleno majico vodilnega in bo imel priložnost, da v Rogaški Slatini pride do svoje že četrte etapne zmage. V zdraviliškem mestu je bil najmočnejši sprinter leta 2018, 2022 in 2023. Ob tem je dvakrat slavil še v Ormožu: lani in letos. Foto: Sportida
Groenewegen bo v 2. etapi nosil zeleno majico vodilnega in bo imel priložnost, da v Rogaški Slatini pride do svoje že četrte etapne zmage. V zdraviliškem mestu je bil najmočnejši sprinter leta 2018, 2022 in 2023. Ob tem je dvakrat slavil še v Ormožu: lani in letos. Foto: Sportida

Žumru dva leteča cilja

Čeh Kalojiros (Pierre Baguette) je osvojil edino točko na gorskem cilju 4. kategorije v Jeruzalemu. Na prvem letečem cilju v Dobrovniku je do treh sekund odbitka prišel Žumer (Sava Kranj).

Novak na lovu za odbitnimi sekundami

Z mislijo na drugi leteči cilj v Gorišnici je 27 km pred ciljem soubežnike napadel Žumer, preostalo trojico pa je glavnina nato hitro ujela. Na drugem letečem cilju je Matej Mohorič osvojil drugo mesto, Domen Novak pa tretje, s čimer sta prišla do dveh sekund in ene sekunde odbitka.

Sorodna novica Naši mladi kolesarji prej dobivajo priložnost pri najboljših ekipah

Narvaez in Healy popestrila zaključni krog

Pred Ormožem je bil Žumer le ujet, na letečem cilju v mestu je bil prvi Jhonatan Narvaez, drugi Ben Healy, tretji pa Novak. Ekvadorec in Irec sta nadaljevala napad v zaključnem sprintu, a sta bila ujeta dva kilometra pred ciljem.

Ekipe Jayco AlUla, Bora Hansgrohe in Bahrain Victorious so trdno nadzorovale ubežnike, saj so bile odločene, da se dan razplete s sprintom. V zaključku je ob enem izmed zmanjšanj hitrosti prišlo do padca, v katerega je bil vpleten tudi Luka Mezgec, a je ujel glavnino še pred Ormožem, in je bil predzadnji člen Groenewegnovega sprinterskega vlaka.

Profil uvodne etape Dirke po Sloveniji 2024. Organizatorji so sicer v dopoldanskih urah sporočili, da so bili zaradi posledic neviht  primorani nekoliko prilagoditi traso etape. Na polovici etape, med 99. in 111. kilometrom, so namreč poplave, tako da bodo kolesarji morali reko Muro prečkati pri Veržeju namesto sprva predvidenega prečkanja med Črenšovci in Ormožem. V primerjavi s prvotno traso je bila etapa daljša za 13,6 km. Foto: Organizator
Profil uvodne etape Dirke po Sloveniji 2024. Organizatorji so sicer v dopoldanskih urah sporočili, da so bili zaradi posledic neviht primorani nekoliko prilagoditi traso etape. Na polovici etape, med 99. in 111. kilometrom, so namreč poplave, tako da bodo kolesarji morali reko Muro prečkati pri Veržeju namesto sprva predvidenega prečkanja med Črenšovci in Ormožem. V primerjavi s prvotno traso je bila etapa daljša za 13,6 km. Foto: Organizator

V četrtek je na sporedu 2. etapa Žalec–Rogaška Slatina, ki se bo predvidoma prav tako končala s sprintom, a bo imela že več višinskih metrov.

Sedem ekip elitne svetovne serije

Največja mednarodna preizkušnja v deželi na sončni strani Alp je za nekatere kolesarje zadnja priprava na Dirko po Franciji, drugi izkoriščajo dobro formo, potem ko so opravili z Dirko po Italiji.

Jubilejni trideseti boj za zeleno se bo odvijal po vseh štirih sosednjih državah. Ravno prva etapa je obiskala kar tri od štirih slovenskih sosed. Po startu v Murski Soboti je karavana nekaj kilometrov vozila po Avstriji, Madžarski in Hrvaški.

Od ekip svetovne serije so na startu poleg UAE Team Emiratesa, Jayca AlUleja in Bahraina Victoriousa, ki imajo v svojih vrstah slovenske predstavnike, na startu še Bora Hansgrohe, EF Education EasyPost, Ineos Grenadiers in Groupa FDJ.

30. Dirka po Sloveniji: v petih dneh od Murske Sobote do Novega mesta, a vmes prek Štajerske in Primorske ter Gorenjske do končnega cilja na Dolenjskem. Foto: BoBo/Sobotainfo
30. Dirka po Sloveniji: v petih dneh od Murske Sobote do Novega mesta, a vmes prek Štajerske in Primorske ter Gorenjske do končnega cilja na Dolenjskem. Foto: BoBo/Sobotainfo

Zana brani zmago, Novak prvi slovenski adut

Skupno zmago brani Italijan Filippo Zana, sicer moštveni kolega Luke Mezgeca pri avstralsko-savdski zasedbi Jayo AlUla. Lani je v skupnem seštevku drugouvrščenega Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) premagal za 18 sekund, tretji Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) pa je neuspešno naskakoval rekordno tretjo zmago na Dirki po Sloveniji. Prekaljeni Italijan je tokrat zaradi bolezni ostal brez nastopa na letošnji slovenski dirki.

Zaradi zahtevnega ciljnega vzpona na Krvavec v sobotni kraljevski etapi se v krog kandidatov za zmago iz ekipe UAE Emirates postavlja Domen Novak, ki je ob predstavitvi trase napovedal, da bo dirkal kot kapetan na končni uspeh.


Groenewegen se je v Ormožu veselil že pete etapne zmage na Dirki po Sloveniji

1. ETAPA: Murska Sobota–Ormož, 205,8 km

Skupna razvrstitev po 1. etapi:

 1. D. GROENEWEGEN     NIZ     4:34:50 
 2. A. KRISTOFF        NOR       +0:04 
 3. P. BAUHAUS         NEM        0:06 
 4. J. NARVAEZ         EKV        0:07 
 5. B. HEALY           IRS        0:08 
 6. M. MOHORIČ         SLO             
 7. D. NOVAK           SLO        isti 
 8. S. TRACZ           POL             
 9. D. HOPKINS         AVS         čas 
10. G. LONARDI         ŠVI             

Startna lista:

  • 159 kolesarjev iz 31 držav
  • 23 ekip (7 svetovne serije, 11 ProTour in 5 celinskih)
  • 19 Slovencev in tri slovenske celinske ekipe
Bogdan Fink: Po njegovi zaslugi slovenski tour privablja kolesarske zvezdnike