Patrick Schick in Tomaš Holeš sta zadela za veliko zmago Češke. Foto: Reuters
Patrick Schick in Tomaš Holeš sta zadela za veliko zmago Češke. Foto: Reuters

Tulipani so med vsemi izbranimi vrstami v skupinskem delu dosegli največ zadetkov in vpisali tri zmage, toda na Puskas Areni v madžarski prestolnici niso niti enkrat streljali v okvir vrat in obstali že pred prvo oviro v izločilnih bojih. Češka bo tako po letu 2012 znova zaigrala v četrtfinalu Eura. Tretjič zapored je na medsebojnih tekmah premagala Nizozemsko, drugič v nizu na evropskih prvenstvih, dobila pa je tudi drugi medsebojni obračun v izločilnih bojih Eura.

Po izenačenem prvem polčasu se je ključen dogodek zgodil že takoj na začetku drugega dela, ko je moral zaradi rdečega kartona predčasno v garderobo Matthijs de Ligt. Tik predtem je najlepšo nizozemsko priložnost na srečanju zapravil Donyell Malen. Češka je izključitev stebra obrambe znala unovčiti in si z goloma Tomaša Holeša in Patrika Schicka utrla pot v četrtfinale, kjer jo v soboto čaka v Bakuju dvoboj z Dansko.

V prvem polčasu le en strel v okvir vrat

Nizozemci so sicer podjetneje začeli. Že v prvih 15 minutah so imeli štiri udarce iz kota, v osmi minuti so si po enem izmed njih, ko je predložek v kazenski prostor poslal Daley Blind, priigrali lepo priložnost. V skoku je bil najvišji de Ligt, ki pa je slabo zadel žogo. Štiri minute zatem se je branilec Ajaxa izkazal z novo podajo, ko je v protinapadu zaposlil Denzla Dumfriesa, pravočasno pa je reagiral Tomaš Kalas, ki je preprečil nizozemsko vodstvo.

Matthijs de Ligt si je za nespametno potezo v 55. minuti prislužil izključitev. Foto: Reuters
Matthijs de Ligt si je za nespametno potezo v 55. minuti prislužil izključitev. Foto: Reuters

V drugem delu polčasa so bili nevarnejši Čehi. V 22. minuti, ko je po desni strani prodrl in v sredino poslal predložek Petr Ševčik, je z zahtevnega položaja ob Martenu de Roonu do strela z glavo prišel Tomaš Souček, toda žogo je podobno kot de Ligt v prej omenjeni akciji slabo zadel. Šest minut pozneje je prvič poskusil najboljši češki strelec Schick. Žoga se je odbila od de Roona, toda Maarten Stekelenburg je dobro reagiral. To je bil tudi edini strel v okvir vrat v prvih 45 minutah.

38. minuta je tekla, ko sta Lukaš Masopust in Antonin Barak po desni strani že izigrala nizozemsko obrambo, toda de Ligt je bil pravočasen v bloku, tako da je žoga po strelu zletela čez vrata. Zatem je na drugi strani prodrl Dumfries, nevarno podajo pred vrata pa je odbil Tomaš Vaclik.

Malen tik pred de Ligtovo izključitvijo zapravil veliko priložnost

Že v uvodnih minutah drugega dela je bilo zelo razburljivo. Najprej so si veliko priložnost priigrali tulipani. Memphis Depay je z domiselno podajo s peto, s čimer je iz igre vrgel Vladimirja Coufala, v protinapadu zaposlil Malena, ki je prišel mimo Kalasa, se znašel iz oči v oči z Vaclikom, nato pa zelo slabo reagiral. Skušal je preigrati češkega vratarja, ki pa mu je odvzel žogo.

Takoj zatem je na drugi strani v boju s Schickom ravnotežje izgubil de Ligt, ključni mož nizozemske obrambe je med padcem igral z roko in s tem preprečil češkemu napadalcu pot proti vratom. Sergej Karasev mu je pokazal rumeni karton, toda posredoval je VAR. Ruski sodnik je po ogledu posnetka spremenil odločitev in iz žepa potegnil rdečo kazen.

Tomaš Holeš je povedel Češko v vodstvo, nato pa še podal za 2:0. Foto: Reuters
Tomaš Holeš je povedel Češko v vodstvo, nato pa še podal za 2:0. Foto: Reuters

Holeš in Schick odločila srečanje

Češka je po de Ligtovi izključitvi počasi začenjala prevzemati pobudo. V 64. minuti je po predložku z desne strani žoga prišla do osamljenega Pavla Kaderabka, toda pravočasno je pritekel Dumfries in blokiral strel. Štiri minute pozneje so Čehi povedli. S prostega strela tik ob kotu je z desne strani podal Barak. Na daljši vratnici je Georginia Wijnalduma preskočil Kalas, ki je poslal žogo proti drugi vratnici, kjer jo je, čeprav sta bila na golovi črti Dumfries in Patrick van Aanholt, v mrežo z glavo pospravil Holeš.

Češko napredovanje je v 80. minuti s četrtim zadetkom na prvenstvu potrdil Schick. Po dolgi podaji Vaclika je skok dobil Barak, a žogo z glavo odbil nazaj proti sredini. Pred neodločnim Wijnaldumom, ki je bil večino tekme povsem neviden, je do nje prišel Holeš in švignil v protinapad. Spremljal ga je Stefan de Vrij, toda strelec prvega zadetka je podal v sredino, kjer je vtekal Schick in premagal nemočnega Stekelenburga.


16. EVROPSKO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Budimpešta
Nizozemska – ČEŠKA 0:2 (0:0)
52.834; Holeš 68., Schick 80.
RK: de Ligt 55./Nizozemska

Nizozemska: Stekelenburg, de Vrij, de Ligt, Blind (81./Timber), Dumfries, van Aanholt (81./Berghuis), de Roon (73./Weghorst), F. de Jong, Wijnaldum, Malen (57./Promes), Depay.

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek, Holeš (85./Kral), Souček, Masopust (79./Jankto), Barak (92./Sadilek), Ševčik (85./Hložek), Schick (92./Krmenčik).

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)

Čehi kaznovali izključitev Nizozemca