Italija je po devetih letih znova v finalu evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Italija je po devetih letih znova v finalu evropskega prvenstva. Foto: Reuters

Španci so bili veliko večino dvoboja na Wembleyju v Londonu gospodarji na igrišču, toda povedli so Italijani. V 60. minuti je bil z zavitim diagonalnim strelom junak Federico Chiesa. Španija je izenačila v 80. minuti, ko je dvojno podajo z Danijem Olmom unovčil rezervist Alvaro Morata.

Pri izvajanju enajstmetrovk je bil pri Italiji neuspešen le prvi Manuel Locatelli. Pri Špancih je Olmo streljal čez gol, usoden pa je bil slab strel Morate, ki ga je zaustavil Gianluigi Donnarumma. Za končno zmago je zadel Jorginho.

Italijani so bili edinkrat evropski prvaki na sklepnem turnirju leta 1968. V Belgiji in na Nizozemskem leta 2000 so v finalu morali priznati premoč Francozom, dvanajst let pozneje pa so bili na Poljskem in v Ukrajini od njih boljši Španci.

Tako je Federico Chiesa popeljal Italijo v vodstvo. Foto: Reuters
Tako je Federico Chiesa popeljal Italijo v vodstvo. Foto: Reuters

V prvem polčasu le en strel v okvir gola
Prvi polčas je minil v popolni prevladi Špancev, ki so Italijanom skrili žogo in jim z agresivnim pokrivanjem popolnoma onemogočali razvijanje akcij. Do polfinala dinamični azzurri, ki so poželi veliko simpatij, so bili na trenutke precej nebogljeni. Najlepšo priložnost za Špance je zapravil Dani Olmo, prav ob koncu prvega dela je vratnico zadel Emerson. Na splošno je prvi polčas kljub visokemu tempu precej razočaral. Obe ekipi sta v prvih 45 minutah v okvir vrat sprožili le en strel!

Uvodnih deset minut ni postreglo z omembe vrednimi priložnostmi. Nicolo Barella je v 4. minuti v protinapadu sicer zadel vratnico, vendar je bil v prepovedanem položaju. Španci so bili v prve četrt ure podjetnejši in so imeli žogo precej več v svoji posesti (72 % – 28 %), vendar je bila italijanska obramba vselej na mestu.

Tudi drugo priložnost so imeli azzurri. Španski vratar Unai Simon je zapustil vrata ob prodoru Emersona v 21. minuti. Z roba kazenskega prostora je na prazen gol skušal sprožiti Barella, toda situacijo je razčistil Sergio Busquets.

V 25. minuti so zapretili Španci. Olmo je v kazenskem prostoru prišel do žoge po podaji Pedrija in sprožil v okolici bele točke. Z lepo obrambo se je izkazal italijanski vratar Gianluigi Donnarumma. To je bil prvi strel v okvir vrat na tekmi.

V 45. minuti je s strani poskušal Emerson in s silovitim strelom stresel vratnico. Italijani, ki pred tem niso pokazali praktično nič, so bili zelo blizu vodstvu.

Izenačujoči zadetek Alvara Morate. Foto: Reuters
Izenačujoči zadetek Alvara Morate. Foto: Reuters

Španci prevladovali tudi v drugem delu in podaljšku
Tudi precej boljši drugi polčas so bolje začeli Španci. V 52. minuti je z roba kazenskega prostora malce čez gol streljal Sergio Busquets. Že v naslednjem napadu je na drugi strani prvi italijanski strel v okvir vrat sprožil Federico Chiesa, a je bil Simon zbran.

Azzurri so povedli v 60. minuti. V protinapadu je Lorenzo Insigne podal do Cira Immobileja, ki so ga Španci ustavili, vendar je žoga prišla do Chiese. 23-letni napadalec Juventusa je preigral svojega čuvaja, z leve strani sprožil zavit diagonalni strel in žoga je zletela v mrežo.

Sledil je še večji španski pritisk. Najlepšo priložnost na srečanju je zapravil Mikel Oyarzabal, ki je imel v 64. minuti po lepi podaji Kokeja žogo kot na pladnju, vendar je z glavo streljal v slogu pionirjev. Domenico Berardi je bil tri minute pozneje nevaren na drugi strani, toda strel je bil preslab za Simona.

Španci so izenačili v 80. minuti. Dvojno podajo sta si izmenjala Olmo in rezervist Alvaro Morata ter popolnoma iztirila italijansko obrambo. Napadalec Juventusa je bil v dvoboju na štiri oči z Donnarummo neusmiljen, zadel je le deset minut po vstopu v igro. Španija je spet dobila krila, toda italijanska obramba je do konca rednega dela zdržala nalet.

V podaljšku so bili v 98. minuti prvi nevarni Španci. Nizek strel Olma s strani je Donnarumma zaustavil, odbitka pa varovanci Luisa Enriqueja niso znali pospraviti v mrežo. Italijani so se popolnoma povlekli v obrambo in igralo se je zgolj na njihovi polovici.

V 110. minuti je špansko mrežo zatresel Berardi, a so zadetek sodniki zaradi prepovedanega položaja razveljavili.

Italija že sanja o drugem naslovu evropskega prvaka

Polfinale, London

ITALIJA – Španija 5:3 (1:1, 0:0)
60.000 gledalcev; Chiesa 60.; Morata 80.

Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (74./Toloi), Barella (85./Locatelli), Jorginho, Verratti (74./Pessina), Chiesa (107./Bernardeschi), Immobile (61./Berardi), Insigne (85./Belotti).

Španija: Unai Simon, Azpilicueta (85./Llorente), Eric Garcia, Laporte, Jordi Alba, Koke (70./Rodri), Busquets (106./Alcantara), Pedri, Oyarzabal (70./Moreno), Olmo, Torres (62/Morata).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Enajstmetrovke (4:2):
1. Locatelli (Simon brani)
1. Olmo (čez gol)
2. Belotti (0:1)
2. Moreno (1:1)
3. Bonucci (1:2)
3. Alcantara (2:2)
4. Bernardeschi (3:2)
4. Morata (Donnarumma brani)
5. Jorginho (4:2)


Sreda ob 21.00:
ANGLIJA – DANSKA

Finale bo v nedeljo ob 21.00 v Londonu.