Po statusu bi moral biti prvi igralec prvenstva, so prepričani Francozi, a na Euru 2020 je bil med najslabšimi Francozi na zelenicah, zdaj pa je zgrešil še ključno 11-m v
Po statusu bi moral biti prvi igralec prvenstva, so prepričani Francozi, a na Euru 2020 je bil med najslabšimi Francozi na zelenicah, zdaj pa je zgrešil še ključno 11-m v "loteriji" proti Švici. Foto: AP

"Žalost po izpadu je neizmerna. Nismo uresničili začrtanega cilja. Opravičujem se za zapravljeno 11-metrovko. Želel sem pomagati ekipi, a mi je spodletelo. Zdaj bo težko zaspati, a vse to je del športa, ki ga tako obožujem. Vem, kako razočarani ste navijači, a se vam želim vseeno zahvaliti za podporo in za to, da ste vselej verjeli v nas. Zdaj je najpomembneje, da iz tega pridemo še močnejši in se tako lotimo novih izzivov. Čestitke in veliko sreče Švici," je v daljšem zapisu na družbenih omrežjih sporočil Kylian Mbappé.

Sorodna novica Žilavi Švicarji po strelih z bele točke poslali svetovne prvake domov

Trd pristanek svetovnih prvakov
Na papirju nesporni prvi zvezdnik Francije je veliko razočaranje Eura 2020, na koncu katerega je zapravil ključni strel z bele točke pri izvajanju 11-m. Njegov medli strel je ubranil Yann Sommer in popeljal Švico v četrtfinale proti Španiji. Sploh prvič na velikih tekmovanjih so Švicarji ugnali svoje zahodne sosede. Šok v Franciji je izjemen, zlasti ker so še četrt ure pred koncem rednega dela vodili s kar 3:1, a nato je sledil epski švicarski preobrat.

V Franciji medtem že žagajo selektorja Didierja Deschampsa, ki so mu kljub finalu na domačem Euru 2016 in naslovu svetovnih prvakov v Rusiji 2018 že vseskozi očitali premalo ambiciozno igro, preveč dolgočasno in predvidljivo, zlasti na nabor in kakovost igralcev, ki jo v zadnjih letih premorejo Francozi.

Didierju Deschampsu ni uspelo uresničiti svoje velike želje, da kot igralec in selektor po naslovih svetovnih prvakov ta uspeh v dvojni vlogi ponovi še na evropskih prvenstvih. Foto: AP
Didierju Deschampsu ni uspelo uresničiti svoje velike želje, da kot igralec in selektor po naslovih svetovnih prvakov ta uspeh v dvojni vlogi ponovi še na evropskih prvenstvih. Foto: AP

Zidane sanja o selektorskem mestu
Francoska javnost ne skriva, koga si želijo v vlogi naslednjega selektorja. Zinedine Zidane je prost, potem ko se je konec maja sam poslovil od Reala Madrida. "Zidane sanja o tem, da bo vodil Francijo, in prepričan sem, da se mu bodo sanje uresničile," je pred tremi dnevi dejal sam predsednik Madrida Florentino Perez.

Odločitev v rokah zveze
Le Parisien
piše, da naj bi sam Deschamps razmišljal, da bi po devetih letih sklenil selektorsko zgodbo, a vse je odvisno od stališča vodstva francoske nogometne zveze. Predsednik Noël Le Graët je doslej vedno podpiral Deschampsa, tudi ob vrnitvi Karima Benzemaja v reprezentanco, a po drugi strani so pri FFF-ju poudarjali, da jih zanima samo boj za naslov na velikih tekmovanjih. Izpad svetovnih prvakov v osmini finala Eura pa tako ne more biti uspeh.

Neomejen kredit Rebića pri Daliću?

Nad Antejem Rebićem je zgrmelo vse hrvaško razočaranje po čustvenem vrtiljaku tekme s Španijo. Napadli naj bi ga že soigralci, tudi selektor Dalić je po tekmi javno izpostavil njegovo menjanje obutve v trenutku španskega izenačenja, zatem je postal še tarča tako medijskih kot navijaških kritik. Foto: AP
Nad Antejem Rebićem je zgrmelo vse hrvaško razočaranje po čustvenem vrtiljaku tekme s Španijo. Napadli naj bi ga že soigralci, tudi selektor Dalić je po tekmi javno izpostavil njegovo menjanje obutve v trenutku španskega izenačenja, zatem je postal še tarča tako medijskih kot navijaških kritik. Foto: AP

Na prvi ponedeljkovi tekmi je Hrvaška pisala podoben scenarij kot Švica, a na koncu je v podaljšku popustila in Španija je v poslastici turnirja slavila s 5:3. Neverjeten izid kot iz 50. let, ko je bilo po osem golov na tekmo vsakdanji prizor na velikih prvenstvih.

Glavni val kritik vročekrvnih navijačev in mogoče še bolj medijev se je zvalil na enega samega igralca in pol. Ante Rebić je zaradi krvavih žuljev menjal nogometne čevlje, ko so Španci zadeli prvič, in s tem postal pripravna tarča. Ob tretjem španskem golu je Gvardiol ob robu igrišča pil vodo. Analitiki se sprašujejo, zakaj je Rebić sploh začel tekmo in je imel prednost pred Mislavom Oršićem, ki je z golom in podajo zrežiral izenačenje na 3:3 in izsilil podaljšek.

Grešni kozel tudi znotraj reprezentance
Zaradi Rebićevega izbora je posledično še dodatno na udaru selektor Zlatko Dalić, o katerem pa se mnenja močno krešejo. Ne manjka ne zagovornikov ne kritikov, a tako pri Hrvatih kot Francozih odloča seveda nogometna zveza. Glavni urednik Sportskih novosti Rober Šola je v osrednjem komentarju zapisal: "Dalić je grešil, a izpolnil vse cilje, četudi je očitno, da ima en igralec pri njem ogromno kredita."

Sorodna novica Španci v poslastici prvenstva po podaljšku izločili Hrvate

Španska Marca piše, kako so Španci po avtogolu tolažili vratarja Unaia Simona, medtem ko so se Hrvati razjezili na Rebića, pri čemer je bil najbolj jezen kapetan Luka Modrić. Ob polčasu je nad 27-letnim Splitčanom besnel tudi selektor in nogometaša Milana naj bi čustveno zlomil.

Razdeljeni hrvaški navijači
V anketi SN-ja je razmerje 43-57 za Dalićev odhod, kar glede na srce parajoči izpad proti Španiji še zdaleč ni slaba spletna podpora zdajšnjega hrvaškega selektorja.