Sedemkratni dobitnik zlate žoge Lionel Messi lovi še zadnjo lovoriko, ki mu manjka. Foto: AP
Sedemkratni dobitnik zlate žoge Lionel Messi lovi še zadnjo lovoriko, ki mu manjka. Foto: AP

Argentinci niso doživeli poraza že tri leta. Po upokojitvi Gonzala Higuaina in Sergia Agüera je selektor Lionel Scaloni sestavil bolj uravnoteženo ekipo, v kateri zvezna vrsta hrani svojega prvega zvezdnika z žogami bližje golu.

Messi je postal nesporni vodja ekipe, tudi zunaj zelenice, kar so mu mnogi – tudi pokojni rojak Diego Maradona – pred leti očitali, da mu manjka. Za nameček Messi po slabi lanski sezoni letos blesti v PSG-ju in je v Katar prišel v vrhunski formi.

Albicelesti, neporaženi na 36 tekmah zapored, so dobili zadnjih pet obračunov. Zabili so 16 golov, prejeli nobenega. Messiju bosta v napadu družbo delala Angel Di Maria in Lautaro Martinez.

Savdska Arabija se je med 16 prebila le leta 1994. 51. reprezentanca sveta je dobila le dva dvoboja od zadnjih desetih. Edina prednost arabskih sokolov pred tekmeci je klima, ki so je vajeni. Vse razen zmage Argentine bi bila prvovrstna senzacija.

Ob 14.00 Danska – Tunizija

Sorodna novica Bodi režiser!

Danska, polfinalistka zadnjega evropskega prvenstva, je za nekatere eden od skritih favoritov turnirja v Katarju. Danci bodo svetovno prvenstvo začeli ob 14. uri proti Tuniziji. V kvalifikacijah je Danska blestela in dobila prvih osem tekem brez prejetega gola.

Tunizija je na svetovnih prvenstvih izgubila devet od 15 tekem (60 %), kar je najslabši delež poleg Savdske Arabije (69 %) in Avstralije (63 %) od reprezentanc, ki so odigrale vsaj 15 tekem.

Ob 17.00 Mehika – Poljska

Mehika, ki je na zadnjih sedmih SP-jih vselej izpadla v osmini finala, se bo na uvodni tekmi ob 17.00 pomerila s Poljsko. Mehičani so v četrtfinalu nazadnje igrali leta 1986, ko so gostili svetovno prvenstvo. Prav tekma s Poljsko naj bi v skupini z Argentino odločala, kdo si bo zagotovil napredovanje.

Poljaki so izpadli v skupinskem delu na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, na katerih so sodelovali (2002, 2006, 2018). Napadu bo spet poveljeval Robert Lewandowski, ki na svetovnih prvenstvih na treh tekmah še ni dosegel gola.

Avstralci in Francozi so se v zadnjih 28 letih srečali petkrat. Trikrat so slavili
Avstralci in Francozi so se v zadnjih 28 letih srečali petkrat. Trikrat so slavili "modri", le enkrat pa "socceroos". Pred štirimi leti je bilo v skupinskem delu 2:1 za Francijo. Foto: Reuters

Ob 20.00 Francija – Avstralija

Dan bosta ob 20.00 sklenili branilka naslova Francija in Avstralija. Tako kot Argentina in Danska so Francozi veliki torkovi favoriti, čeprav so na zadnjih šestih tekmah premagali le Avstrijce. Galski petelini so tik pred prvenstvom ostali brez Karima Benzemaja, Presnela KImpembeja in Christopha Nkunkuja, še prej brez Ngola Kanteja in Paula Pogbaja. Kljub temu imajo v napadu še vedno atomska orožja v podobi Oliviera Girouda, Antoina Griezmanna, Kyliana Mbappeja in Ousmana Dembeleja, ki naj bi vsi začeli tekmo proti kengurujem.

Avstralci bodo na SP-ju nastopili šestič. Petkrat so izpadli v skupinskem delu, napredovali so le leta 2006 v Nemčiji, ko so nesrečno izgubili osmino finala proti kasnejšemu prvaku Italiji.


TOREK NA SP-ju

SKUPINA C, ob 11.00:
ARGENTINA – SAVDSKA ARABIJA

11-22 (C) Argentina-Saudi Arabia( id: 3854572), Postave

SKUPINA D, ob 14.00:
DANSKA – TUNIZIJA

11-22 (D) Denmark-Tunisia( id: 3854580), Postave

Skupina C, ob 17.00:
MEHIKA – POLJSKA

11-22 (C) Mexico-Poland( id: 3854573), Postave

Skupina D, ob 20.00:
FRANCIJA – AVSTRALIJA

11-22 (D) France-Australia( id: 3854579), Postave