Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čudežni deček iz Pariza je z dvojčkom na tekmi osmine finala proti Poljski (3:1) trenutno najboljši strelec turnirja v Katarju, zbral je pet golov (eden proti Avstraliji, dva proti Danski) in tudi dve podaji. Odpor Poljakov je bil strt v 44. minuti, ko je Mbappe podal Olivieru Giroudu, ta pa je s 36 leti in 65 dnevi postal najstarejši strelec v izločilnih bojih SP-jev po Kameruncu Rogerju Milli (38 let) proti Kolumbiji v osmini finala leta 1990.

Napadalec Milana se je veselil izjemnega mejnika, saj je zdaj sam na vrhu večne lestvice strelcev francoske reprezentance. Z 52. golom je za zadetek prehitel Thierryja Henryja.

Mbappe (med tekmo so mu izmerili najvišjo hitrost 35 km/h) je tudi najmlajši, ki je dosegel pet zadetkov v izločilnih bojih SP-jev po Peleju leta 1958. Brazilec je do tega dosežka prišel že pri 17 letih.

Giroud je v Katarju pri treh golih, v Rusiji 2018, ko je Francija osvojila naslov, ni dosegel nobenega. Zaradi poškodbe Karima Benzemaja je zdaj seveda v ospredju, zanimivo pa je, da je Mbappe že v preteklosti menil, da mu Giroudev način igre morda bolj ustreza kot Benzemajev.

"Pustolovščina se nadaljuje. Moja žena in otroci so tu, prav tako moji prijatelji iz otroštva. Izboljšati dosežek Titija (Henryja, op. a.) je, kot da bi se izpolnile otroške sanje. Zdaj je to za mano, s to ekipo pa želim iti čim dlje," je bil zelo zadovoljen Giroud, ki je 117. igral za Francijo. Prvi gol je dosegel 29. februarja 2012 na prijateljski tekmi proti Nemčiji.

"Ni bilo lahko, saj je Poljska dobro organizirana ekipa. Ob polčasu smo morali zamenjati nekaj položajev. Francija je potrebovala odličnega Mbappeja in nocoj ga je imela. Giroud je neverjeten igralec. Številni so ga kritizirali, vendar je borec in zelo koristen za ekipo. Smo enotni, za naš odnos smo bili danes nagrajeni. Zdaj bomo nekaj časa preživeli z družinami," je po uvrstitvi v sobotni četrtfinale, v katerem Francoze čakajo Angleži, izjavil selektor Didier Deschamps.

Olivier Giroud in Kylian Mbappe. Foto: Reuters
Olivier Giroud in Kylian Mbappe. Foto: Reuters

Lani na Euru izpadli v osmini finala

Francozi so sicer bili na trenutke ranljivi v obrambi, Poljaki bi v 38. minuti kaj lahko tudi povedli. Ob 142. nastopu v dresu galskih petelinov, s čimer se je izenačil z rekorderjem Lilianom Thuramom, se je po strelu Piotra Zielinskega z obrambo izkazal vratar Hugo Lloris. V isti akciji je sledil še strel Jakuba Kaminskega, žogo je na golovi črti ustavil Raphael Varane.

"Borili smo se, si ustvarili nekaj priložnosti, tudi lepih, še posebej v prvem polčasu. Žal žoga ni našla poti v mrežo," je povedal najboljši poljski napadalec Robert Lewandowski.

Francozi so nato tik pred koncem prvega polčasa povedli in tekma je v nadaljevanju šla po ritmih Les Bleus. Lani so bili na evropskem prvenstvu po osmini finala precej slabše volje, saj so jih po 11-metrovkah izločili Švicarji. Odločilen strel z bele pike je zastreljal ... Mbappe. Tokrat je 3000 francoskih navijačev na tribunah stadiona Al Tumama lahko slavilo napredovanje, medtem ko je poljski vratar Wojciech Szczesny tolažil jokajočega sina.

Francozi z dvema zadetkoma Mbappeja zanesljivo izločili Poljake

Lewandowski preveč osamljen v napadu

"Napredovanje iz skupine je bil naš glavni cilj. To nam je uspelo, tokrat pa smo se pomerili s svetovnimi prvaki. Verjeli smo do konca, tretji gol pa je za nas pomenil konec. Danes smo žalostni in razočarani, toda sčasoma bomo na naš nastop gledali iz drugačne perspektive. Po tednih in mesecih dela lahko s ponosom rečemo, da smo Poljsko pripeljali tja, kjer je v zadnjih 36 letih ni bilo," je dejal poljski selektor Czeslaw Michniewicz. Leta 1986 so Poljake v osmini finala domov poslali Brazilci (4:0), štiri leta prej so tako kot leta 1974 zasedli tretje mesto.

Lewandowski, ki je na 19 tekmah za Barcelono v tej sezoni dosegel 18 zadetkov, je v Katarju le dvakrat zatresel mrežo. Imel je premalo podpore soigralcev v obrambno usmerjeni igri Poljske z le enim napadalcem. "V takšni igri ne morem uživati. Manjkalo nam je nekaj več kakovosti za kaj več," je bil jasen "Lewa".

V osmino finala so se belo-rdeči uvrstili predvsem zaradi izjemnih predstav Szczesnyja v skupinskem delu SP-ja, ko je bil z 18 obrambami najboljši vratar. Devet jih je zbral ob porazu proti Argentini (0:2), ko je ubranil tudi 11-metrovko Messiju. 34-letni Lewandowski in 32-letni Szczesny sta danes najbrž zadnjič igrala na svetovnem prvenstvu.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Vrhunci tekme Poljska - Francija
Giroud v 44. minuti postal najboljši francoski strelec
Mbappe v 74. minuti povišal francosko prednost
Mbappe z drugim golom potrdil francosko napredovanje
Lewandowski za slovo od Katarja zadel z bele točke