Lionel Messi je na tekmi proti Avstraliji dosegel 94. reprezentančni zadetek, s svojim devetim golom na svetovnih prvenstvih pa je prehitel Maradono, ki je Argentince leta 1986 popeljal do naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Lionel Messi je na tekmi proti Avstraliji dosegel 94. reprezentančni zadetek, s svojim devetim golom na svetovnih prvenstvih pa je prehitel Maradono, ki je Argentince leta 1986 popeljal do naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Če bo na koncu več igralcev pri istem številu zadetkov, bo odločalo število asistenc, zadnje merilo pa je število odigranih minut (v prednosti bo tisti, ki bo igral manj).

Kdo so igralci, ki so dosegli po tri zadetke (celotna lestvica strelcev tukaj)?
CODY GAKPO
Nizozemec je v predtekmovanju zadel na vsaki tekmi, včeraj pa ni zatresel mreže ob zmagi nad ZDA s 3:1. A veliko pomembneje je, da Nizozemska ostaja v igri za prvi naslov svetovnega prvaka. 23-letni Gakpo je član PSV-ja, skoraj zagotovo pa ga naslednje poletje čaka odmeven prestop v enega od evropskih velikanov.

KYLIAN MBAPPE
Njegove sposobnosti so osupljive, Didier Drogba ga je v kolumni za BBC označil kot najbolj popolnega napadalca ta hip in kot nogometaša, ki lahko z eno akcijo odloči tekmo. Ob presenetljivem (vendar tekmovalno gledano nepomembnem) porazu v tretjem krogu predtekmovanja s Tunizijo Mbappe ni zadel, danes pa bo imel naslednjo priložnost na tekmi Francije proti Poljski.

Messi z razdalje načel mehiško mrežo

LIONEL MESSI
Na svoji tisoči tekmi je včeraj dosegel uvodni zadetek ob zmagi Argentine nad Avstralijo z 2:1. Messi je na tem SP-ju, ki je njegov zadnji, zelo dobro razpoložen in izjemno motiviran, da prvič slavi naslov svetovnega prvaka in ovrže vse dvome o tem, kdo je najboljši nogometaš v zgodovini, potem ko je bil že sedemkrat prejemnik nagrade zlata žoga.

MARCUS RASHFORD
Angleški napadalec je bil zaradi svoje forme še pred mesecem ali dvema vprašljiv, toda član Manchester Uniteda je v Katarju na vrhunski ravni, z dvema goloma je blestel zlasti na tekmi proti Walesu. Angleže danes čaka Senegal, ob preboju v četrtfinale pa zmagovalec tekme med Francijo in Poljsko.

ALVARO MORATA
Nogometaš Atletica Madrida je mrežo nasprotnika stresel na vsaki španski tekmi predtekmovanja in dokazal, da si zasluži mesto v prvi enajsterici, ki jo je moral na prvih dveh tekmah prepustiti Marcu Asensiu. Špance v osmini finala čaka Maroko.

ENNER VALENCIA
Najboljši strelec v zgodovini ekvadorske reprezentance (z vzdevkom Superman) je na letošnjem SP-ju prav tako dosegel tri zadetke, vendar bo pri tem tudi ostalo, saj se Ekvador ni prebil v izločilne boje.

V "ozadju" je še kar nekaj strelcev, ki bi se lahko vmešali v boj za zlati čevelj. Po dva zadetka so na primer dosegli Bruno Fernandes (Portugalska), Olivier Giroud (Francija), Andrej Kramarić (Hrvaška) in Richarlison (Brazilija), čigar zadetek na tekmi proti Srbiji (video spodaj) še vedno velja za najlepši zadetek na letošnjem turnirju.

Richarlison z izjemno potezo Brazilce popeljal v vodstvo z 2:0
V Katarju za zdaj več gledalcev kot v Rusiji

Fifa je objavila podatke o gledalcih. V živo si je prvih 48 tekem ogledalo 2,45 milijona ljudi, s čimer so bili stadioni zasedeni 96-odstotno. Najbolj obiskana tekma na letošnjem SP-ju je bil boj Argentine in Mehike, ki si ga je na stadionu Lusail ogledalo 88.966 navijačev. Pred štirimi leti v Rusiji si je prvi del tekmovanja ogledalo 2,17 milijona ljubiteljev nogometa.