Jude Bellingham je edini na spisku, ki ne igra v Premier ligi. Foto: EPA
Jude Bellingham je edini na spisku, ki ne igra v Premier ligi. Foto: EPA

Anglija je na SP-ju v Rusiji pred štirimi leti zasedla četrto mesto, lani pa je na evropskem prvenstvu klonila v finalu, v katerem je bila po enajstmetrovkah boljša Italija. Angleži sanjajo ponovitev uspeha iz leta 1966, v Katarju pa Southgatovo vrsto v skupini čakajo Iran, Wales in ZDA.

"Želeli smo dobro uravnoteženo ekipo. S petimi menjavami je to zelo pomembno. Želiš različne možnosti za različne trenutke tekem in različne faze turnirja. Izbrali smo tudi nekatere igralce, ki niso povsem pripravljeni, ampak če imaš na voljo 26 igralcev, lahko tudi nekoliko tvegaš," je povedal selektor. "Mislim, da smo našli ravno ravnovesje in imamo vse pokrito."

Po treh letih je v reprezentanci znova James Maddison, ki letos dobro igra pri Leicestru. Manjše presenečenje je vpoklic Conorja Gallagherja (Chelsea), že vnaprej pa je bilo jasno, da zaradi poškodb ne bo njegovih klubskih soigralcev Reecea Jamesa in Bena Chilwella. Brez mesta v ekipi so ostali Fikayo Tomori (Milan), Ivan Toney (Bredtford), Jarrod Bowen (West Ham) in Tammy Abraham (Roma).

Southgate v napadu upe polaga v Harryja Kana (Tottenham), veliko se pričakuje od številnih mladih zvezdnikov, kot sta Phil Foden (Manchester City) in Jude Bellingham (Borussia Dortmund). Čeprav se je ravno vrnil po poškodbi, je na seznamu tudi vezist Manchester Cityja Kalvin Philips, v ekipi je tudi Harry Maguire, ki ne igra veliko za Manchester United.

Southgate bo v Katarju skušal nadgraditi igro z domačega Eura

Vratarji: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle), Aaron Ramsdale (Arsenal);

branilci: Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), Eric Dier (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kyle Walker (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Conor Coady (Everton), Ben White (Arsenal), Trent Alexander-Arnold (Liverpool);

vezisti: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount (Chelsea), Conor Gallagher (Chelsea), Declan Rice (West Ham), Jordan Henderson (Liverpool), Kalvin Phillips (Manchester City);

napadalci: James Maddison (Leicester), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle), Marcus Rashford (Manchester United).