Ognjen Backović bo med svetovnim prvenstvom za TV Slovenija analiziral igre slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović bo med svetovnim prvenstvom za TV Slovenija analiziral igre slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

V sredo se bo s tekmo med gostitelji prvenstva Poljaki in favoriziranimi Francozi začelo 28. svetovno prvenstvo v rokometu, ki bo trajalo do 29. januarja. Prenosi bodo na TV SLO 2. Slovenska reprezentanca, ki je po neuspešnih kvalifikacijah (boljša je bila Srbija) dobila vabilo organizatorjev, bo igrala v skupini B v Katovicah, v skupini bodo še Savdska Arabija (v četrtek bo prvi slovenski tekmec), Poljska in Francija. Po polomu na lanskem evropskem prvenstvu pričakovanja javnosti niso visoka, na nekaterih igralnih mestih zeva vrzel (predvsem na levem krilu), zadnji pripravljalni tekmi z Madžarsko tudi nista vlili upanja, da bi selektorju Urošu Zormanu uspelo slovensko igro dvigniti na opazno višjo raven. Pogovarjali smo se z nekdanjim slovenskim reprezentantom Ognjenom Backovićem, ki bo spet pripravljal analize za TV Slovenija.


Pred tednom dni je selektor Uroš Zorman izjavil, da reprezentanci "v tem trenutku vse manjka". Je takšna izjava 10 dni pred začetkom svetovnega prvenstva zelo skrb vzbujajoča?
Mislim, da je izjavo treba dati v kontekst. Zorman je želel povedati, da bo imel bolj malo časa za priprave, saj so imeli fantje do konca leta še obveznosti v klubih. V celotni postavi so se zbrali šele na začetku januarja in časa za uigravanje vseh zamisli bo zelo malo. Pomembno bo, koliko teh zamisli je že utečenih in jih lahko reprezentanca hitro udejanji na igrišču, še pomembnejše pa je, v kakšni formi iz svojih klubov pridejo posamezni igralci. Torej, ali so prišli utrujeni, morda poškodovani, slabše pripravljeni. Zaradi vseh teh neznank je Zorman želel povedati, da takrat še ni bilo nič na svojem mestu.

Za Uroša Zormana bo to prvo večje tekmovanje v vlogi selektorja. Odkar je pred slabim letom dni (po polomu na evropskem prvenstvu) postal selektor, za zdaj navijačev še ni prepričal. Foto: www.alesfevzer.com
Za Uroša Zormana bo to prvo večje tekmovanje v vlogi selektorja. Odkar je pred slabim letom dni (po polomu na evropskem prvenstvu) postal selektor, za zdaj navijačev še ni prepričal. Foto: www.alesfevzer.com

Kaj pa sta povedali obe pripravljalni tekmi z Madžarsko?
Le na podlagi rezultata težko ocenjujemo od daleč, sta bili pa seveda tekmi dobrodošli za strokovni štab, da vidi, kako igralci uresničujejo njihove ideje. Le oni natančno vedo, ali je še kaj skrb vzbujajočega v igri oziroma kaj je dobrega in kaj bo treba dodatno izboljšati. Pričakujem, da je Zorman s strokovnim štabom dobil jasno sliko, kje je treba še dati poudarek v tem finišu priprav in na koga lahko na Poljskem najbolj računa.

Bi že lahko izluščili udarno slovensko postavo?
O tem niti ne želim razpredati. Tudi Uroš Zorman ima trenutno verjetno v glavi predvsem misel, kako mora biti ekipa čim bolje videti na igrišču, potem pa se bo prilagajal glede na potek turnirja, glede na tekmece. Proti Savdijcem si bo gotovo lahko privoščil več eksperimentiranja kot proti Francozom. Predvsem pa mu želim, da bo imel na voljo zdrave igralce. K sreči je z Blažem Jancem vse v redu. Udarec, ki ga je dobil, ni povzročil hujše poškodbe.

V četrtek ob 18. uri s Savdsko Arabijo

Slovenijo v prvem delu tekmovanja čakajo tri tekme, najprej v četrtek ob 18. uri dvoboj s Savdsko Arabijo. Spored lahko preverite na tej povezavi.

V slovenski reprezentanci je veliko igralcev, ki igrajo v velikih klubih. Bo Zormanu uspelo iz njih potegniti največ? Bo postavil pravo hierarhijo?
Vsa ta imena, ki igrajo v velikih klubih, je vseeno treba tudi pogledati v kontekstu. Torej, kdo je res nosilec igre, kdo je tisti, ki kreira igro, kdo je na parketu takrat, ko se lomi tekma. Kdor ima to vlogo v klubu, jo lahko prenese tudi v reprezentanco. Proces postavljanja hierarhije v reprezentanci traja že nekaj časa, tega ne počneš zadnji teden pred svetovnim prvenstvom, morda je treba le še kaj malega spremeniti glede na kakšne odpovedi.

Domen Makuc, član Barcelone, bi moral postati nosilec igre slovenske reprezentance. Foto: EPA
Domen Makuc, član Barcelone, bi moral postati nosilec igre slovenske reprezentance. Foto: EPA

Kdo naj bo gonilna sila te reprezentance, vodja?
To vlogo bi moral prevzeti kdo od mladih. Če gledam z navijaškega stališča, bi pričakoval, da to stori Domen Makuc na položaju srednjega zunanjega. On bi moral biti tisti osrednji igralec, okrog katerega se bo gradila reprezentanca tudi v prihodnosti. Igra v vrhunskem klubu (v Barceloni), je pa res, da je špansko prvenstvo veliko slabše kot nemško ali francosko. Barcelona tam zelo izstopa, težke tekme ima tako le v Ligi prvakov.

Kje vidite vlogo 34-letnega kapetana Jureta Dolenca, ki ima že 170 nastopov v slovenski izbrani vrsti?
S svojimi izkušnjami je vodja garderobe in lahko krmari ladjo, katere motor poganja Domen Makuc.

Kakšen je torej domet Slovenije?
Tu bi bil zelo previden. V reprezentanci so določeni igralci, ki počasi končujejo kariero, prihajajo pa nova imena, ki morajo dokazati, da lahko prevzamejo breme nase in dokažejo, da ima reprezentanca potencial za prihodnost. Selektor mora predvsem združiti izkušnje starejših z motivacijo in energijo mlajših. Glavni cilj je preboj v drugi del tekmovanja. Smo boljši od Savdske Arabije, a bo treba seveda to pokazati na igrišču. Mislim, da imamo tudi boljšo ekipo od Poljakov, ki pa vendarle igrajo doma in bodo pred domačimi gledalci visoko motivirani. Francozi so favoriti prvenstva in so vsekakor močnejši od Slovenije.

Kaj pa drugi del tekmovanja, če se Slovenija vanj uvrsti?
Križali se bomo s skupino, v kateri je nosilka Španija. Če vemo, da gresta iz te novoustanovljene skupine v četrtfinale dve reprezentanci, bi realno pričakovali, da bosta to Francija in Španija. Slovenija bi morala pripraviti veliko presenečenje, da bi se prebila v četrtfinale, imeti bi morala tudi precej sreče.

Ostane boj za 9. ali 10. mesto, ki lahko prinaša še olimpijske kvalifikacije?
Če bi Sloveniji to uspelo, bi lahko govorili o uspehu.

Lani je Slovenija na EP-ju močno razočarala in končala na 16. mestu. Foto: Reuters
Lani je Slovenija na EP-ju močno razočarala in končala na 16. mestu. Foto: Reuters

Kaj bo ključno? Kaj bo recept za ta uspeh in kje bi lahko imela ta ekipa težave?
Na tekmah proti vrhunskim nasprotnikom bi lahko imeli določene težave v igri na postavljeno obrambo. Zato bo toliko pomembnejša trdna obramba z razpoloženimi vratarji, ki bodo omogočali hitre protinapade oziroma podaljšane protinapade, s tem pa lahke priložnosti za doseganje zadetkov.

Za konec še: kakšni so vaši spomini na svetovna prvenstva, ko ste bili še slovenski reprezentant?
Bil sem na prvenstvih, na katerih smo iz skupine napredovali kot prvouvrščeni, a se nam potem ni uspelo vključiti v boj za medalje, a tudi na prvenstvu 2005 v Tuniziji, kjer smo napredovali brez točk iz prvega dela, pa smo bili v drugem delu do zadnjega v igri za polfinale. Žal smo na tekmi proti Franciji le remizirali in potem igrali za 11. mesto. Pomembno je, da se fantje ne bodo nikoli predali, pa ne bi začeli kalkulirati, kakšne so njihove možnosti. Naj bo v mislih le vsaka naslednja tekma. In v primeru dobrih iger iz predtekmovanja naj se ne predajajo evforiji. To vse prepogosto počnete slovenski mediji.