Ameriški predsednik Donald Trump je za Fox priznal, da nasprotuje dodatnemu proračunskemu denarju za ameriško pošto zaradi lažje izvedbe volitev po pošti v času pandemije covida-19. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je za Fox priznal, da nasprotuje dodatnemu proračunskemu denarju za ameriško pošto zaradi lažje izvedbe volitev po pošti v času pandemije covida-19. Foto: Reuters

Tožniki trdijo, da poskušata ameriški predsednik Donald Trump in direktor ameriške pošte Louis DeJoy zagotoviti pomanjkljivo delovanje pošte, da volilne glasovnice na naslove volilnih komisij ne bodo prišle pravočasno.

Med tožniki so kandidat za zvezni kongres iz New Yorka Mondaire Jones, državna senatorka Alessandra Biaggi in dva kandidata za državni kongres. Tožbi so se pridružili tudi državljani, ki bodo glasovali po pošti, saj jih je zaradi pandemije covida-19 strah oditi na volišča. Med njimi so tudi posamezniki iz drugih zveznih držav ZDA, kot sta Illinois in Kalifornija.

DeJoy, ki ga je na mesto direktorja pošte Trump imenoval pred kratkim, je že skrajšal nadure, omejil transport pošte, zmanjšal dostavo pošte po koncu delovnega časa, odstranjuje sortirne stroje in celo poštne nabiralnike po ZDA. Vse to je pripeljalo do še večjih zamud pri dostavi pošte kot običajno.

Sorodna novica Demokrati vračajo Trumpu udarec zaradi predvolilnih zapletov glede pošte

Trump ne želi financirati pošte

Predsednik Trump je pretekli teden priznal, da blokira dogovor o novem svežnju financiranja pošte. Demokrati namreč zahtevajo nekaj milijard dolarjev za ameriško pošto, da bi ta lahko nemoteno delovala tudi ob dodatni obremenitvi zaradi volitev po pošti v času pandemije.

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je namreč prebivalcem ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami svetoval, naj se zaradi varovanja svojega zdravja v epidemiji raje odločijo za glasovanje po pošti.

Zaradi reorganizacije ima ameriška pošta zamude pri dostavi. Foto: Reuters
Zaradi reorganizacije ima ameriška pošta zamude pri dostavi. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in njegovi zavezniki pa trdijo, da so volitve po pošti prevara, ki bo koristila demokratom, zato je predsednik že junija imenoval novega direktorja pošte Louisa DeJoya in mu poveril reorganizacijo te institucije, ki da mora postati bolj dobičkonosna, pa čeprav gre za javno službo, ki ne temelji na dobičku.

Demokrati zahtevajo glasovanje

Trump je sicer v ponedeljek zatrdil, da si nikakor ne prizadeva upočasniti delovanja pošte, čeprav še vedno trdi, da so volitve po pošti prevara, ki bo koristila demokratom. Ob tem pa je Trump sam zaprosil za glasovnico po pošti za strankarske volitve na Floridi.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je zato prekinila kongresne počitnice in sklicala nujno glasovanje o predlogu zakona o spremembah delovanja pošte, s katerim naj bi predsednik Donald Trump onemogočil glasovanje volivcev.