Trump trdi, da je v odlični formi. Foto: Reuters
Trump trdi, da je v odlični formi. Foto: Reuters

Kot je dejal, nima več covida-19 in ni več kužen. Predsednik se sicer pripravlja na nadaljevanje predvolilne kampanje in izvedbo množičnih shodov.

"Kaže, da sem imun, za, ne vem, mogoče daljši ali krajši čas, lahko tudi dosmrtno. Nihče res ne ve, ampak sem imun," je dejal Trump v pogovoru za Fox News. "Prestal sem najvišji test, najvišje standarde, in sem v odlični formi," je še dejal predsednik.

Predtem je tudi njegov zdravnik Sean Conley sporočil, da Trump ni več prenašalec novega koronavirusa. Conley je prvič od torka, ko se je Trump vrnil iz bolnišnice, kjer se je zdravil za covidom-19, javnost seznanil s predsednikovim zdravstvenim stanjem. Pri tem pa ni pojasnil, ali je bil Trumpov izvid testa negativen na novi koronavirus.

Trump je iz Bele hiše nagovoril svoje privržence. Foto: Reuters
Trump je iz Bele hiše nagovoril svoje privržence. Foto: Reuters

Zdravnik je v sporočilu za javnost zagotovil, da predsednikovi zadnji izvidi kažejo, da "ni več dokazov za to, da se virus aktivno množi", hkrati pa je sporočil, da se vsebnost virusa v njegovem telesu "zmanjšuje".

Kot je še zatrdil zdravnik, so Trumpa testirali z natančnimi testi, s katerimi je mogoče zaznati, koliko virusa je še v telesu.

Trump je prvič kazal simptome covida-19 pred desetimi dnevi, 2. oktobra so ga sprejeli v bolnišnico, kjer je prejemal steroid deksametazon, zdravilo remdesivir in eksperimentalni koktajl protiteles podjetja Regeneron.

Ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC) predlaga najmanj 10-dnevno samoizolacijo od prvega pojava simptomov, ob morebitni resnejši bolezni, ko je potrebno bolnišnično zdravljenje kot v primeru Trumpa, pa bi lahko bilo to obdobje 20 dni.

Deset dni po okužbi prvi shod v živo

Medtem je imel Trump v soboto že prvi shod, odkar se je vrnil z bolnišnice. Podpornike je pozdravil z balkona Bele hiše in demokrate primerjal s komunisti.

Shod je bil uradno označen kot "miren protest" za zakon in red, po poročanju BBC-ja pa je deloval bolj kot predvolilni shod.

Trump, ki pravi, da ne jemlje več zdravil proti covidu-19, je podpornikom dejal, da se "počuti odlično". Za televizijo Fox News je medtem dejal, da se počuti "zelo, zelo močnega".

Dogodek pred Belo hišo je soorganiziral sklad, imenovan Blexit, katerega cilj je prepričati temnopolte in latinskoameriške volivce, naj glasujejo za republikansko stranko.

Trump, ki je prejemal steroide, pravi, da se počuti zelo močnega. Foto: Reuters
Trump, ki je prejemal steroide, pravi, da se počuti zelo močnega. Foto: Reuters

Trump: Demokrati imajo komunističen program

Trump je na shodu za program demokratov dejal, da je "onkraj socializma" in da je "komunističen". Demokratski kandidat Joe Biden sicer spada med t. i. zmerne demokrate oziroma v desno krilo demokratske stranke.

Predsednik je ponovil, da je naredil več za temnopolte Američane kot kateri koli predsednik po Abrahamu Lincolnu.

Biden negativen

Medtem so iz Bidnovega tabora sporočili, da je bil demokratski kandidat v soboto znova testiran in da je izid negativen. Biden se sicer pripravlja na obisk Pensilvanije.

Ankete kažejo prednost Bidna pred Trumpom, a odločilne bodo zvezne države, v katerih imata oba kandidata možnost zmage.

Trumpov zdravnik: Predsednik ni več kužen