Po pozitivnem testu na covid-19 se je Biden vrnil v Delaware. Foto: Reuters
Po pozitivnem testu na covid-19 se je Biden vrnil v Delaware. Foto: Reuters

81-letni Biden je po pozitivnem testu prekinil predvolilno pot v Las Vegasu in se na omrežju X zahvalil vsem, ki mu želijo dobro. Kot je dejal, bo zdaj nekaj časa v izolaciji na svojem domu v zvezni državi Delaware, vendar bo še naprej opravljal svoje delo. Ob tem je zagotovil, da se počuti dobro.

O'Connor je zagotovil, da so Bidnovi simptomi blagi, saj le malce kašlja in se mu cedi iz nosa. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je novinarjem povedala, da je bil Biden cepljen in da jemlje zdravilo paxlovid.

Biden se je v Las Vegasu udeležil predvolilnega dogodka in dal intervju za BET News, odpovedal pa je govor pred člani sindikata delavcev latinskoameriškega rodu, ki bodo ključni za njegove volilne obete v Nevadi.

Premislek o kandidaturi v primeru zdravstvenih težav

Pred tem je Biden je zatrdil, da bi premislil o svoji odločitvi za ponovno kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah, če bi mu zdravniki povedali, da ima zdravstvene težave.

V pogovoru za BET News je Joe Biden na vprašanje, kaj bi ga prisililo, da znova razmisli o odločitvi za vnovično kandidaturo, odgovoril, da bi bile to zdravstvene težave: "Če bi imel zdravstvene težave. Če bi zdravniki prišli in mi rekli – imaš to in to težavo," je dejal ameriški predsednik.

Doslej je Biden vztrajal pri kandidaturi kljub številnim pozivom, tudi iz vrst demokratov, naj se ji odpove po ponesrečenem nastopu na predvolilnem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Februarja je zdravnik Bele hiše O'Connor po pregledu Bidna sicer dejal, da je "zdrav, dejaven in krepak 81-letnik, ki je še vedno sposoben uspešno opravljati naloge predsednika". Iz Bele hiše so sporočili, da je pregled vključeval oceno Bidnovega nevrološkega stanja.

Medtem je eden Bidnovih najbolj vnetih podpornikov, vplivni kongresnik Adam Schiff, predsednika pozval, naj "preda štafeto" in se umakne, s tem pa omogoči drugemu članu stranke, da novembra kandidira na predsedniških volitvah. "Naš narod je na razpotju. Še eno Trumpovo predsedovanje bo spodkopalo temelje naše demokracije. Imam resne pomisleke, ali lahko predsednik premaga Donalda Trumpa," je dejal Schiff.

Nacionalni odbor demokratske stranke je sicer sklenil, da bodo o Bidnovi nominaciji glasovali virtualno na začetku avgusta. Navadno so kandidata za predsednika potrjevali v živo, na konvenciji, ki se letos začne 19. avgusta, a tokrat morajo pohiteti, saj je v zvezni državi Ohio rok za registracijo kandidatov že 7. avgust, poroča BBC.