Več kot desetina demokratskih kongresnikov je do zdaj javno pozvalo Bidna, naj odstopi. Foto: Reuters
Več kot desetina demokratskih kongresnikov je do zdaj javno pozvalo Bidna, naj odstopi. Foto: Reuters

81-letni Biden je v tednih po katastrofalnem nastopu v debati s protikandidatom Donaldom Trumpom in pozivom, naj umakne kandidaturo, skušal popraviti vtis. Toda številni intervjuji in tiskovne konference niso uspele umiriti glasov v stranki, je poročal Guardian.

Več kot desetina demokratskih kongresnikov je do zdaj javno pozvalo Bidna, naj odstopi.

Nekateri svetovalci naj bi menili, da bo Biden vztrajal vsaj do obiska izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja, ki bo v sredo v Washingtonu. Nekateri donatorji pa medtem pravijo, da je trenutno idealen trenutek, da se Biden umakne, saj so republikanci svojo konvencijo že zaključili, demokrati pa bi imeli še mesec dni časa do svoje konvencije v Chicagu, kjer bi lahko predstavili zgodbo o novem kandidatu.

"To rano moramo takoj zaceliti in čim prej nam bo to uspelo, tem bolje," je za časopis Times dejal demokrat Gerald E. Connolly, predstavnik Virginije. Connolly Bidna sicer ni javno pozval k odstopu.

Zadnje večje ime, ki se je pridružilo pozivom k odstopu, je Sherrod Brown, ki je v petek zvečer prekinil kampanjo v Ohiu in pozval h koncu Bidnove predvolilne kampanje. Dodal je, da bi vso pozornost morali nameniti pomembnim vprašanjem, kot so povečanje števila delovnih mest, bojem proti nezakonitim mamilom ter zaščititi socialno in zdravstveno varnost državljanov.

Harris: Zmagali bomo na teh volitvah

Biden in njegovi pomočniki so v petek sporočili, da bodo nadaljevali kampanjo, čeprav so nekateri donatorji sporočili, da bodo prenehali financirati njegove kampanje, če ne bo odstopil, poroča Guardian. Bidnovo stališče naj bi sicer nihalo, do odstopa naj bi bil po poročanju nekaterih medijev že bolj odprt.

Vodje njegove kampanje so upali, da bodo julija zbrali približno 50 milijonov dolarjev velikih donacij, vendar so po navedbah virov, seznanjenih s kampanjo, do petka zbrali manj kot polovico vsote.

Kampanja je poročila o julijskem upadu sredstev označila za pretirana in navedla, da je pričakovala upad velikih donacij zaradi dopustov. Dodali so, da bodo ta mesec izvedli še 10 dogodkov za zbiranje sredstev.

Harris je v petek velikim demokratskim donatorjem zagotovila, da bo stranka zmagala na predsedniških volitvah. "Zmagali bomo na teh volitvah," je po poročanju Reutersa dejala Harris. "Vemo, kateri kandidat na teh volitvah na prvo mesto postavlja Američane: Joe Biden."

Biden ne namerava izstopiti iz tekme